Zeeuwse broodsoorten - Welke broodsoorten komen uit Zeeland? - Brood.net

Zeeuwse bolussen, Nederland

Jikkemien, 10 stuks

Ingrediënten

  • 350 gr. bloem
  • 21 gr. gist of 7 gram instant gist
  • 250 ml koude volle melk
  • 7 gr. zout
  • 11 gr. witte basterdsuiker
  • 35 gr. ongezouten boter
  • 400 gr. donkerbruine basterdsuiker

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem, de gist en de melk in een kom. Mix met een mixer met deeghaken gedurende 3 minuten op de laagste stand.
  2. Mix vervolgens nog 2 minuten op de tweede stand.
  3. Voeg zout, witte basterdsuiker en boter in stukjes toe. Mix weer 3 minuten op de laagste stand.
  4. Mix nog 3 minuten op de tweede stand tot een samenhangend deeg.
  5. Bestuif je werkblad met bloem. Leg het deeg erop en verdeel het in 10 stukjes van ca. 65 gram.
  6. Rol de stukjes op tot bolletjes, door je hand er losjes op te leggen en een draaiende beweging te maken.
  7. Bestrooi het werkblad ruim met de donkere basterdsuiker. Rol de bolletjes in de suiker met je handen tot dunne pillen van ongeveer 55 centimeter lang.
  8. Neem een uiteinde tussen de duim en wijsvinger en rol op tot bolussen (in een spiraal). Zorg ervoor dat de uiteinden aan de onderkant komen en leg de ringen strak naast (en niet op) elkaar.
  9. Leg de bolussen zo ver mogelijk van elkaar af op een met bakpapier beklede bakplaat.
  10. Laat de bolussen afgedekt met een theedoek 1½ uur rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 225°C.
  12. Bak de bolussen in ca. 8-10 minuten goudbruin en gaar.

Zeeuwse broodsoorten - Welke broodsoorten komen uit Zeeland? - Brood.net

Similar Posts