Kardemombroodjes recept

Kardemombroodjes, Zweden

Ingrediënten

  • 450 gr. bloem
  • 180 gr. basterdsuiker
  • 250 ml melk/water
  • 150 gr. boter/ plantaardige margarine
  • 7 gr. instant gist
  • 7 gr. zout
  • 3 tl. kardemon
  • 40 ml water
  • 10 gr. vanillesuiker

Bereidingswijze

Kardemomboter

  1. Doe de melk/water en de helft van de boter/ plantaardige margarine in een steelpan en verwarm tot het lauwwarm is.
  2. Zet het vuur uit, voeg de gist toe en roer door met een garde. Laat 10 min. staan.

Deeg

  1. Meng de bloem, 65 gram basterdsuiker, 1 tl. kardemom en het zout in een kom.
  2. Voeg het melkmengsel toe en kneed met de hand of met een mixer met deeghaken in ca. 10 min. tot een soepel deeg.
  3. Vorm er een bal van en leg die in een met bloem bestoven en met een schone theedoek afgedekte kom. Laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  4. Meng 65 gram basterdsuiker en 1½ tl. kardemom door de rest van de zachte boter/ plantaardige margarine.
  5. Bestuif het werkblad met wat bloem, rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van ca. 30 bij 50 cm. Bestrijk het deeg met de kardemomboter.
  6. Vouw het deeg vanaf de rechterkant tot ⅓ van het deeg en vouw de linkerkant daaroverheen.
  7. Rol het deeg vervolgens in de breedte nog iets uit. Snijd in de breedte in repen van ca. 2 cm breed.
  8. Snijd vervolgens de repen in de lengte in, maar laat 1 uiteinde vastzitten. Draai de 2 stroken om elkaar heen tot een spiraal en rek voorzichtig al draaiend iets uit.
  9. Pak een uiteinde van de spiraal vast en wikkel het deeg 2 keer losjes om 2 vingers. Lus vervolgens de rest van het deeg loodrecht om het deeg zodat het een knoop vormt en stop het losse uiteinde aan de onderkant erin. Herhaal dit met de rest van de repen.
  10. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt 45 minuten rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 220 °Celsius.
  12. Bak de broodjes in ca. 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Siroop

  1. Maak ondertussen de siroop. Verhit het water, de rest van de basterdsuiker, de rest van de kardemom en vanillesuiker in een pan tot de suiker volledig is opgelost.

Haal de broodjes uit de oven en bestrijk deze direct met de siroop.

Kardemombroodjes recept

Similar Posts