Hot Cross Buns, Engeland
Ingrediënten
Deeg
- 5 gr. instant gist
- 190 ml handwarme melk
- 50 gr. kristalsuiker
- 320 gr. bloem
- 1 tl kaneel
- 1 tl piment
- 1 sinaasappelrasp
- 1 snufje zout
- 100 gr. rozijnen
- 25 gr. gesmolten roomboter
- ½ ei
Kruizen
- 30 gr. bloem
- 2 el water
Glaceren
- ½ eetlepel jam (abrikoos, sinaasappel)
- 2 el water
Bereidingswijze
Deeg
- Meng het gist met de warme melk en met een klein schepje van je suiker. Zet apart.
- Roer alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar, ook de rozijnen.
- Giet de gesmolten boter erbij en zet je machine aan.
- Giet het ei erbij en vervolgens beetje bij beetje de melk.
- Kneed het geheel goed door, tot je een mooi elastisch deeg hebt. Voeg eventueel een klein beetje extra bloem toe als het deeg niet goed loskomt. Dit duurt een paar minuten.
- Maak een bol van het deeg.
- Smeer een kom in met een beetje olie en plaats de bol hierin. Dek af met plasticfolie. Laat 1 tot 1 ½ uur rijzen tot het deeg in omvang verdubbeld is.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol hier bolletjes van. Plaats op een ingevet of met bakpapier beklede bakplaat en dek af.
- Laat 40 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 210°C.
Kruizen
- Meng de bloem en water voor de kruizen tot een dikke pap. Schep in een zakje en knip er een klein puntje vanaf. Teken kruizen op de bolletjes.
- Bak je broodjes in ca. 22 minuten af in het midden van de oven, totdat de broodjes goudbruin zijn.
- Verwarm ondertussen de jam en water in een pannetje. Glaceer de broodjes hiermee als ze net uit de oven komen, voor een mooie glans.