Rheinisches Schwarzbrot, Duitsland
Donker brood – voor 1 brood
Ingrediënten
- 170 gr. roggemeel type 1050
- 230 gr. volkoren speltmeel
- 100 gr. (standaard) roggemeel
- 70 gr. zonnebloempitten
- 70 gr. lijnzaad
- 500 ml karnemelk/sojamelk (op kamertemperatuur)
- 1 el zout
- 14 gr. instant gist (2 pakjes)
- 100 gr. suikerbietensiroop
Vegan Tip: In plaats van karnemelk kan sojamelk worden gebruikt. Voeg hiervoor 2 theelepels appelciderazijn toe aan lauwe sojamelk en laat het ca. 15 minuten staan. Dan wordt de sojamelk wat dikker en heeft het een zure smaak – vergelijkbaar met karnemelk.
Bereidingswijze
- Meng het roggemeel type 1050 met het roggemeel, het volkoren speltmeel, het lijnzaad, het zout en de droge gist.
- Roer de zonnepitten erdoor.
- Voeg vervolgens de karnemelk/sojamelk en de suikerbietsiroop toe en meng met een deeghaak ongeveer twee minuten tot een deeg. Het deeg moet vochtig en plakkerig zijn.
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Leg het brood in een ingevette bakvorm of in een met bakpapier beklede bakvorm.
- Zet een blikje water in de oven en besproei het brood herhaaldelijk met water d.m.v. een spuitfles. Zo blijft het brood smeuïg en wordt de korst krokant.
- Bak het brood in ca. drie uur af.