Heimathäppchen - Land und Lecker - Rheinisches Schwarzbrot | Facebook

Rheinisches Schwarzbrot, Duitsland 

Donker brood – voor 1 brood

Ingrediënten

  • 170 gr. roggemeel type 1050
  • 230 gr. volkoren speltmeel
  • 100 gr. (standaard) roggemeel
  • 70 gr. zonnebloempitten
  • 70 gr. lijnzaad
  • 500 ml karnemelk/sojamelk (op kamertemperatuur)
  • 1 el zout
  • 14 gr. instant gist (2 pakjes)
  • 100 gr. suikerbietensiroop

Vegan Tip: In plaats van karnemelk kan sojamelk worden gebruikt. Voeg hiervoor 2 theelepels appelciderazijn toe aan lauwe sojamelk en laat het ca. 15 minuten staan. Dan wordt de sojamelk wat dikker en heeft het een zure smaak – vergelijkbaar met karnemelk.

Bereidingswijze

  1. Meng het roggemeel type 1050 met het roggemeel, het volkoren speltmeel, het lijnzaad, het zout en de droge gist.
  2. Roer de zonnepitten erdoor.
  3. Voeg vervolgens de karnemelk/sojamelk en de suikerbietsiroop toe en meng met een deeghaak ongeveer twee minuten tot een deeg. Het deeg moet vochtig en plakkerig zijn.
  4. Verwarm de oven voor op 150°C.
  5. Leg het brood in een ingevette bakvorm of in een met bakpapier beklede bakvorm.
  6. Zet een blikje water in de oven en besproei het brood herhaaldelijk met water d.m.v. een spuitfles. Zo blijft het brood smeuïg en wordt de korst krokant.
  7. Bak het brood in ca. drie uur af.

Heimathäppchen - Land und Lecker - Rheinisches Schwarzbrot | Facebook

Similar Posts