Rewena, Nieuw-Zeeland
Ingrediënten
- 3 middelgrote aardappelen
- 250 gr. bloem
- 235 ml van het water waarin de aardappelen gekookt werden
- 15 gr. suiker
Bereidingswijze
- Laat de aardappelen goed gaarkoken.
- Giet af (een gedeelte van het kookwater opzij houden en laten afkoelen) en laat de aardappelen goed afkoelen.
- Maak van de gekookte aardappelen puree en voeg er de bloem, de suiker en een hoeveelheid van het kookvocht aan toe.
- Dek dit af en laat het 24 tot 48 uur op kamertemperatuur verzuren.
- Voeg aan dit zuurdesem 750 gram bloem toe, ca. 400 ml water, 30 gr. gist en 20 gr. zout.
- Kneed alles tot een homogeen deeg en laat gedurende een half uur rijzen.
- Verdeel in stukken van 250 gr. en maak van de stukken een schijf.
- Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk het af met zonnebloemolie; laat het een uur laten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Bak gedurende 30 – 35 minuten af.
Rewena
Rewena is een brood van de Maori’s. Het is een zuurdesembrood. Het zuurdesem wordt gemaakt van aardappelen.