Thasnift, Marokko
Gerstebrood, panbrood
Ingrediënten
Deeg
- 1000 gr. bloem
- 225 gr. gemalen gerst
- 15 gr. instant gist
- 15 gr. zout
- 1050 ml water, handwarm
- 5 gr. gerst
Gerstmix
- 80 gr. gerst
- 50 gr. bloem
- 50 gr. fijne griesmeel
Benodigdheden
- Gietijzeren pan
- Houten plank
Bereidingswijze
- Doe de bloem, gemalen gerst, gist en het zout in een diepe kom en voeg een beetje bij beetje het warme water toe.
- Kneed zo’n 10 minuten samen. Het deeg moet plakkerig aanvoelen.
- Strooi wat gerstbloem op het deeg (5 gram) en dek het af met een theedoek.
- Laat het 40 tot 60 minuten op een warme plek rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Neem een kom/schaal en doe er 80 gram gerst, 50 gram bloem en 50 gram griesmeel in, en maak er een gerstmix van.
- Verdeel het deeg in drie porties.
- Neem een portie deeg en leg het in de kom/schaal van de gerst-mix. Maak van het deeg een mooie bol en strooi er wat van het gerst-mix op.
- Leg drie theedoeken op de werkbank.
- Bestrooi een theedoek met wat gerstmix, leg de deegbol op de theedoek en druk het iets plat.
- Laat het afgedekt rusten voor zo’n 5 tot 10 minuten (dit maakt het vormen van het deeg straks een stuk makkelijker).
- Herhaal deze werkwijze met de overige porties deeg.
- Druk met beide handen het deeg gelijkmatig plat (dikte bedraagt ±1,5 cm).
- Strooi wat van de gerstmix erop zodat het niet aan je handen plakt. Wanneer je dat hebt gedaan, strooi je er weer wat gerstmix op.
- Dek het deeg nu af met de openstaande punten van het doek en laat het ca. 30 minuten rijzen.
- Verwarm een gietijzeren pan voor op laag vuur.
- Vouw het doek weer open van het deeg. Pak een houten broodplank (of een rond plat voorwerp) en plaats het voorzichtig erop. Bedek de houten broodplank met een punt van het doek en til/draai het snel om. Verwijder het doek van het deeg.
- Plaats het deeg in een voorverwarmde gietijzeren pan door het voorzichtig van de houten broodplank af te schuiven. Prik er een aantal kleine gaten in.
- Bak het brood op laag vuur. Het brood moet aan beide kanten mooi lichtbruin van kleur zijn.
- Wikkel de broden in een theedoek, zo blijft het brood zacht.