Gerstebrood, Tibet
Ingrediënten
- 250 gr. gerstemeel
- 250 gr. tarwemeel
- 50 gr. sesamzaad
- 25 ml sesamolie of andere olie
- 7 ½ gr. zout
- Ca. 400 ml kokend water
Bereidingswijze
Begin een avond tevoren
- Rooster het gerstemeel in een pan met dikke bodem, roer af en toe tot het meel gaat geuren; het moet net niet beginnen te kleuren.
- Dit roosteren kan ook in een oven van 160°C.
- Meng het geroosterde meel met het tarwemeel, het sesamzaad, de olie en het zout.
- Overgiet het mengsel beetje bij beetje met kokend water en roer; het wordt een rouxachtig geheel.
- Doe een doek om de kom; wikkel het geheel in kranten en leg daar kussens overheen, oftewel boots een hooikist na.
De volgende dag
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Maak een egaal mengsel van het deeg, vorm een platte koek hiervan, leg deze op bakpapier of op een ingevette bakplaat.
- Vorm een rondje in het midden; snijd van daaruit de “zonnestralen”.
- Bak het brood in ca. 60 minuten af.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.