Oberländer, Duitsland
Ingrediënten
- 150 gr. roggemeel
- 75 gr. tarwemeel
- 1 portie zuurdesem
- 1 el zout
- 1 el honing of rietsuiker
- 1-2 theel karwijzaad (kummel)
- 2 ½ gr. instant gist (zakje van 7 gr.)
Bereidingswijze
De avond tevoren
- Maak het recept voor zuurdesem.
De volgende dag
- Meng in een grote kom rogge- en tarwemeel, de zelfgemaakte zuurdesem en 70 ml warm water en mix kort tot een grof deeg.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat 30 min. rusten.
- Voeg het zout, de honing, de karwij en de gist aan het deeg toe en kneed 5-10 min. goed door tot een elastisch deeg. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rusten.
- Prepareer intussen een rijsmand voor een brood van 750 gr., bekleed met een doek. Doe ruim (rogge)meel in het mandje en zorg ervoor dat er overal een laagje blijft zitten.
- Kneed het deeg nogmaals door en vorm er een bal van die in het mandje past. Leg de deegbal met de naad naar boven in het rijsmandje en bestuif licht met roggebloem.
- Dek het brood af en laat het deeg in de mand liefst 2 uur rijzen op een warme plek, tot het volume is verdubbeld.
- Warm de oven voor op 240°C op de heteluchtstand.
- Zet, om een mooie korst te krijgen, een ovenschaaltje met water onder in de oven, net boven de bodem.
- Bestuif de bakplaat met wat bloem en keer het mandje met het gerezen deeg voorzichtig op de plaat.
- Schuif de plaat in de hete oven, net iets boven de schaal met water.
- Schakel de oven na 10 min. bakken terug naar 220°C en bak het brood dan nog in 20-25 min. goudbruin en gaar. Het brood moet dan. hol klinken als je erop klopt, mooi gerezen zijn en een heerlijke geur verspreiden.
Wacht 1 à 2 uur met aansnijden voor mooie plakken.