Pide ekmek, Turkije
Platbrood – voor 2 broden
Ingrediënten
- 450 gr. bloem
- 245 gr. lauw water
- 10 gr. zonnebloemolie (of een andere neutrale olie)
- 7 gr. droge gist
- 9 gr. zout
- 5 gr. suiker
Om te bestrijken
- 1 eigeel
- 2 el water
- 2 el olijfolie
- Sesam- en/of nigellazaad
Bereidingswijze
- Meng in een kom de bloem met de gist, de suiker en het lauwe water.
- Roer even goed door en voeg daarna ook de olie en het zout toe.
- Kneed dit in 10 minuten tot een zacht en soepel deeg.
- Vorm een bol van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom: draai de bol even rond zodat al het deeg met wat olie bedekt is.
- Dek de kom af (ik gebruik altijd een plastic zakje) en laat het deeg op kamertemperatuur anderhalf uur rijzen.
- Duw na deze eerste rijs de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in tweeën.
- Bekleed twee bakplaten (of een bakplaat en een rooster, dat maakt verder niet uit) met bakpapier.
- Rol elke deegbol uit tot een ronde ‘plak’ die op de bakplaat past.
- Leg deze op het bakpapier op de bakplaat en laat ze afgedekt onder een theedoek nog een uur rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm het laatste kwartier van deze periode de oven voor op 230°C en roer het eigeel los met de melk en de olijfolie.
- Pak de eerste bakplaat, duw met je vingertoppen een paar keer in het deeg, bestrijk met het eimengsel en strooi er wat sesam- en/of nigellazaad overheen.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak het brood in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
- Bak het andere brood op dezelfde manier af.