Pide Ekmek | Traditional Flatbread From Turkey

Pide ekmek, Turkije

Platbrood – voor 2 broden

Ingrediënten

  • 450 gr. bloem
  • 245 gr. lauw water
  • 10 gr. zonnebloemolie (of een andere neutrale olie)
  • 7 gr. droge gist
  • 9 gr. zout
  • 5 gr. suiker

Om te bestrijken

  • 1 eigeel
  • 2 el water
  • 2 el olijfolie
  • Sesam- en/of nigellazaad

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de bloem met de gist, de suiker en het lauwe water.
  2. Roer even goed door en voeg daarna ook de olie en het zout toe.
  3. Kneed dit in 10 minuten tot een zacht en soepel deeg.
  4. Vorm een bol van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom: draai de bol even rond zodat al het deeg met wat olie bedekt is.
  5. Dek de kom af (ik gebruik altijd een plastic zakje) en laat het deeg op kamertemperatuur anderhalf uur rijzen.
  6. Duw na deze eerste rijs de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in tweeën.
  7. Bekleed twee bakplaten (of een bakplaat en een rooster, dat maakt verder niet uit) met bakpapier.
  8. Rol elke deegbol uit tot een ronde ‘plak’ die op de bakplaat past.
  9. Leg deze op het bakpapier op de bakplaat en laat ze afgedekt onder een theedoek nog een uur rijzen op kamertemperatuur.
  10. Verwarm het laatste kwartier van deze periode de oven voor op 230°C en roer het eigeel los met de melk en de olijfolie.
  11. Pak de eerste bakplaat, duw met je vingertoppen een paar keer in het deeg, bestrijk met het eimengsel en strooi er wat sesam- en/of nigellazaad overheen.
  12. Schuif de bakplaat in de oven en bak het brood in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
  13. Bak het andere brood op dezelfde manier af.

Pide Ekmek | Traditional Flatbread From Turkey

Similar Posts