De bronafbeelding bekijken

Triangelbroodjes, Nederland

Voor 8 broodjes, met deegmachine

Ingrediënten

  • 350 gr. tarwebloem
  • 300 gr. tarwe volkorenmeel
  • 400 gr. water
  • 9 gr. instant gist
  • 10 gr. zout
  • 75 gram zonnebloempitten
  • Wat lijnzaad als topping

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem, het meel, het zout en de gist in een kom/bekken en meng dit zo snel mogelijk met de keukenmachine. Voeg daarna het water toe en zet de machine met deeghaak aan op de laagste stand.
  2. Kneed in 10 à 12 minuten tot je een soepel en elastisch deeg krijgt.
  3. Maak een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Dek de kom af met huishoudfolie of met een theedoek.
  4. Laat het deeg 60 minuten op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen, of tot het deeg in volume verdubbeld is.
  5. Stuif wat bloem op je werkblad en leg hier het deeg op. Verdeel het met de deegsteker in 8 stukken van ongeveer 130 gram, bol ze lichtjes op en leg ze onder een stuk ingevet huishoudfolie.
  6. Laat ze 10 minuten rusten.
  7. Neem 2 grote, platte borden en vul er een met de zonnebloempitten. Leg op het andere een klein en brandschoon doekje (zonder zeep gewassen) of een stuk opgevouwen keukenrolpapier. Schenk er wat water overheen, zodat het doekje/papier door en door nat is.
  8. Neem een deegbolletje en leg het met de mooie zijde naar beneden; je kijkt nu naar het ‘naveltje’ in het deeg.
  9. Neem de deegroller en rol nu 3 flapjes aan de randen van de bol. De kern blijft zoals hij was (bol), maar is nu wel driehoekig geworden. Vouw de 3 flapjes naar boven, over de kern, en sluit de naden door de deegranden zachtjes dicht te knijpen.
  10. Leg de mooie kant, dus die zonder de naden, heel even op het bord met het natte doekje en daarna op de andere met de zonnebloempitten. Druk zachtjes aan, haal het ervan af, draai om en leg – met de zonnebloempitten naar boven- op de met bakpapier beklede bakplaat.
  11. Maak nu ook zo de overige triangels.
  12. Als de broodjes gereed zijn, dek je deze af met een stuk licht ingevet plastic of met een theedoek.
  13. Laat de triangels nogmaals ca. 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  14. Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200°C.
  15. Haal na ca. 60 minuten de huishoudfolie of de theedoek van de bakplaat en schuif de triangelbroodjes vervolgens in de oven.
  16. Verlaag de oventemperatuur naar 190°C en bak de triangelbroodjes met het lijnzaad in 15 à 18 minuten goudbruin.

Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Tip: Indien 2 bakplaten nodig zijn, 2 roosters in de oven plaatsen en halverwege het bakken de platen van plek verwisselen, zodat de broodjes gelijkmatig bruin worden.

De bronafbeelding bekijken

Similar Posts