The Most Easy Recipe for Finnish Rye Bread (Ruisleipä) At Home - YouTube

Ruisleipä, Finland

Fins Roggebrood – voor 1 brood

Ingrediënten

Zuurdesem

  • 250 gr. roggebloem
  • 125 ml water
  • 50 gr. viili
  • 125 ml blond of bruin bier

Brood

  • 550 gr. zuurdesem (zie boven)
  • 550 gr. roggebloem
  • 350 gr. tarwebloem
  • 300 ml water
  • 25 gr. boter/plantaardige margarine
  • 20 gr. zout
  • 20 gr. gist of 7 gr. instant gist

Bereidingswijze

Zuurdesem

  1. Breng een mengsel van 125 gr. roggebloem en 125 ml water aan de kook.
  2. Laat het een drietal minuten koken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Voeg 50 gram viili toe en laat alles 24 uur rusten in een koele omgeving (8°C– 12°C, dus niet in de ijskast!).
  4. Voeg de volgende dag aan deze zuurdesem 125 ml bier (blond of bruin) toe en nogmaals 125 gram roggebloem.
  5. Meng het geheel tot een homogene massa en laat het mengsel opnieuw 24 uur rusten in een koele omgeving.
  6. De derde dag kun je dan het brood maken.

Brood

  1. Voeg alle ingrediënten toe, behalve het zout. Meng alles door en voeg dan zout toe.
  2. Kneed goed door, tot er een stevig, iets plakkerig deeg ontstaat.
  3. Verdel het deeg in 4 stukken en bol het op. Laat dertig minuten rusten.
  4. Duw de deegstukken plat tot ze zo ongeveer 3 cm dik zijn en een diameter hebben van 20 á 25 cm.
  5. Maak in het midden een gat in het deeg. Laat twee uur laten rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 200°C.
  7. Bak het roggebrood gedurende ca. 35 minuten af.

The Most Easy Recipe for Finnish Rye Bread (Ruisleipä) At Home - YouTube

Similar Posts