Ruisleipä, Finland
Fins Roggebrood – voor 1 brood
Ingrediënten
Zuurdesem
- 250 gr. roggebloem
- 125 ml water
- 50 gr. viili
- 125 ml blond of bruin bier
Brood
- 550 gr. zuurdesem (zie boven)
- 550 gr. roggebloem
- 350 gr. tarwebloem
- 300 ml water
- 25 gr. boter/plantaardige margarine
- 20 gr. zout
- 20 gr. gist of 7 gr. instant gist
Bereidingswijze
Zuurdesem
- Breng een mengsel van 125 gr. roggebloem en 125 ml water aan de kook.
- Laat het een drietal minuten koken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Voeg 50 gram viili toe en laat alles 24 uur rusten in een koele omgeving (8°C– 12°C, dus niet in de ijskast!).
- Voeg de volgende dag aan deze zuurdesem 125 ml bier (blond of bruin) toe en nogmaals 125 gram roggebloem.
- Meng het geheel tot een homogene massa en laat het mengsel opnieuw 24 uur rusten in een koele omgeving.
- De derde dag kun je dan het brood maken.
Brood
- Voeg alle ingrediënten toe, behalve het zout. Meng alles door en voeg dan zout toe.
- Kneed goed door, tot er een stevig, iets plakkerig deeg ontstaat.
- Verdel het deeg in 4 stukken en bol het op. Laat dertig minuten rusten.
- Duw de deegstukken plat tot ze zo ongeveer 3 cm dik zijn en een diameter hebben van 20 á 25 cm.
- Maak in het midden een gat in het deeg. Laat twee uur laten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bak het roggebrood gedurende ca. 35 minuten af.