Twensche krentenwegge, Nederland
Ingredienten
- 500 gr. bloem
- 750 gr. geweekte krenten
- 75 gr. gehakte sukade
- 100 gr. boter/ plantaardige margarine op kamertemperatuur
- 25 gr. basterdsuiker
- 3 eieren
- 16 gr. instant gist (2 zakjes)
- 275 ml handwarme melk of karnemelk of water
- Snuf zout
- 1 tl kaneel
- 1 tl gemalen anijszaad
- ½ tl karwijzaad
- 1 tl gemalen komijn
- Citroensap
Bereidingswijze
- Zeef in een kom de bloem met een snufje zout.
- Maak in een andere kom een giststarter. Meng hiervoor de gist met de helft van de suiker en de lauwe melk/water.
- Laat ca. 10 minuten staan, totdat de structuur van het mengsel duidelijk veranderd is.
- Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet daarin de giststarter. Roer goed door.
- Snijd de boter/plantaardige margarine in blokjes en spatel deze ook door het deeg.
- Voeg dan de suiker, 2 eieren, de kaneel, het anijszaad, het karwijzaad en de komijn toe.
- Kneed alles minstens 10 minuten samen tot een soepel deeg. Voeg eventueel meer melk/karnemelk/ water toe als het deeg te stevig is.
- Leg het deeg in een kom en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
- Maak het werkblad schoon en rol het deeg uit tot een grote, platte schijf.
- Verdeel de citroenrasp, de sukade en de krenten over de deegschijf. Vouw het deeg dan weer dicht en kneed het nog even, zodat alles goed verdeeld is. Laat het deeg nog eens 45 minuten op een warme, tochtvrije plek rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet het bakpapier in met een beetje olie en bestuif het met een beetje bloem.
- Leg het deeg op de beklede bakplaat en vorm een rechthoek. Klop het overgebleven ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van het brood.
- Bak de krentenwegge in ca. 40 minuten af.
Laat het afkoelen op een rooster.