Limppu, Finland
Boerenbrood – voor 1 brood
Ingredienten:
- 1 liter karnemelk/water
- 500 gram roggemeel
- 500 gram tarwemeel
- 175 gram suiker
- 40 ml (schenk)stroop
- 25 gram zout
- 200 gram mout
- 10 gram gist
Voor het bestrijken van de broden:
- Stroop
- Water
- Boter/plantaardige margarine
Bereidingswijze:
- Maak de karnemelk/water (lauw)warm en meng met het roggemeel.
- Laat het mengsel een etmaal staan.
- Daarna weer warm maken in een waterbad (au bain-marie), 1 uur, en mengen met de suiker, stroop, gist, en mout.
- In het warme waterbad (au bain-marie) weer 1 uur laten staan, af en toe omroeren.
- Tot slot het tarwemeel erdoorheen mengen en het deeg weer 1 uur laten rijzen.
- Vorm er ronde broden van en laat deze ook weer 1 uur rijzen.
- Oven voorverwarmen op 200˚ C.
- Broden afbakken op een met bakpapier beklede bakplaat, gedurende ca. 20 minuten.
- Meng wat water met stroop, warm dit op en meng er boter/ plantaardige margarine doorheen. Na het bakken de broden insmeren met dit mengsel, en verpakken in aluminiumfolie nog 3 uur in de oven bakken bij een temperatuur van 120˚ C.
- Broden laten afkoelen op een rooster.

Limppu
Traditioneel Oost-Fins roggebrood wordt genoemd limppu. De vertaling die het dichtstbij het Engels komt, zou brood zijn, maar dat beschrijft eigenlijk niet het ronde, bolvormige brood dat limppu wordt genoemd. Het kan verwarring veroorzaken, aangezien er ook rechthoekige broden beschikbaar zijn en niet limppu worden genoemd. Dit brood is donker, zuur van smaak, compact, zwaar en relatief droog. Het mondgevoel blijft nog steeds zacht genoeg om gemakkelijk af te worden gebeten, en het rijzen is zelfs met het oog gemakkelijk waar te nemen. Dit soort brood werd meestal het hele jaar door met regelmatige tussenpozen geproduceerd, terwijl de West-Finse traditie de nadruk legde op een enkele baksessie in combinatie met langdurige opslag.
Bron: Wikipedia.
Limppu komt veel voor in de Upper Peninsula van Michigan vanwege de hoge mate van Finse immigratie en kan in velen worden aangetroffen pubs en diners over het schiereiland
