Ciabatta zelf maken

Ciabatta, Italië

Voor 4 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram patentbloem plus wat extra om te strooien
  • 10 gram zout
  • 10 gram instant gist
  • 40 ml olijfolie
  • 400 ml lauw water
  • Griesmeel of semolinameel om de onderkant te bestrooien (verkrijgbaar in supermarkten, biowinkels en Italiaanse winkels).

Voorbereiding

  • Vet een vierkante kunststof bak (minimaal 2 liter) of een vierkante vorm goed in, of gebruik bakpapier

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem, het gist in een kom en plaats deze onder de mixer die voorzien is van een deeghaak.
  2. Zet de mixer aan op een lage stand en voeg de olie en driekwart van het water toe.
  3. Mix dit geheel en voeg het zout toe.
  4. Voeg het resterende water bij het geheel.
  5. Laat het deeg ongeveer 5 tot 8 minuten doordraaien op gemiddelde snelheid. (Dit deeg is zo nat omdat het 100 ml. meer water heeft dan bij een normaal brood).

Vormen van het deeg

  1. Neem de plastic vierkante bak/vorm en laat het deeg hierin lopen uit de bekken/kom.
  2. Met het deeg in de vorm gaan we het deeg afdekken met een niet te vochtige doek of huishoudfolie, zodat het kan rijzen.
  3. Laat het deeg 1-2 uur rijzen tot het deeg 2-3 keer in omvang is toegenomen.

Voorbereiding

  1. Oven voorverwarmen op 230°C.
  2. Bakplaat voorzien van bakpapier.

Afbakken

  1. Bestrooi het werkblad flink met bloem of een weinig griesmeel.
  2. Het deeg zo min mogelijk te bewerken. (Hoe meer je het behandelt/bewerkt hoe meer lucht het deeg verliest).
  3. Wanneer het deeg een vierkante vorm heeft, bestrooi dan het deeg met wat bloem en griesmeel.
  4. Snijd het deeg nu in 4 gelijke stukken. Leg het deeg op de bakplaat en rek het iets uit.
  5. Laat het deeg 10 minuten rusten.
  6. Bak af in ca. 25 minuten bij een temperatuur van 230°C.
  7. Broden op een rooster af laten koelen.

Ciabatta

Ciabatta (Italiaans: slof of pantoffel) is een Italiaanse broodsoort. Het is een luchtig, plat, rechthoekig witbrood, met een knapperige korst.

De ciabatta bestaat nog niet zo lang: pas in 1982 is dit type brood ontwikkeld door een Italiaanse bakker uit de regio Veneto in een poging de populariteit van de Franse baguettes te pareren.

De grootte bedraagt ongeveer 10 bij 35 centimeter. Tegenwoordig zijn er ook mini-ciabatta’s van ongeveer 10 × 10 centimeter en 5 × 10 centimeter.

Bron: Wikipedia.nl

Ciabatta zelf maken

Similar Posts