Deense krakeling, nu voor €3,00 - Beste.nl

Deense krakelingen

Voor 25 stuks
(Een getoerd gerezen deeg is een verrijkt gistdeeg waarbij, door middel van toeren, laagjes vetstof worden gevormd. In feite is een getoerd gerezen deeg een korstdeeg waarin gist verwerkt is.)

Ingrediënten

Gele room

  • 500 ml volle melk
  • 100 gr. eidooier
  • 30 gr. bourbon vanillesuiker
  • 65 gr. fijne kristalsuiker
  • 50 gr. maïzena

Deeg

  • 500 gr. patentbloem
  • 7 gr. zout
  • 15 gr. kristalsuiker
  • 9 gr. instant gist
  • 230 ml ijswater
  • 15 gr. ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gr. ongezouten korstroomboter

Decoratie

  • Fruit naar eigen smaak
  • Abrikozenjam
  • Water

Bereidingswijze

Gele room

  1. Doe de melk in een pan.
  2. Meng in een kom het eigeel met de suikers en de maïzena en giet hier vervolgens een scheut melk uit de pan bij; meng tot een vloeibaar papje.
  3. Verwarm al roerend de melk tot hier damp vanaf komt, giet straalsgewijs en al roerend het eimengsel bij de warme melk in de pan.
  4. Verwarm al roerend met een garde verder tot de massa merkbaar steviger begint te worden. Als het schuim wegtrekt, de room gladtrekt en je “blub” hoort, is de banketbakkersroom klaar.
  5. Giet uit op een schaal en dek af met huishoudfolie en laat afkoelen.

Deeg

  1. Meng de bloem, het zout, de suiker en de gist met elkaar in een kom.
  2. Voeg het ijswater en de 15 gram roomboter toe.
  3. Kneed een niet te stijf deeg.
  4. Bol het deeg direct op.
  5. Laat de bol 10 minuten rijzen.
  6. Snij de bol kruislinks in (rol de punten iets uit), leg de korstboter/plantaardige korstmargarine (vierkant plakje) op en vouw envelopsgewijs dicht.
  7. Tussen de toeren 15 minuten rust.
  8. Duw de vetstof naar de hoeken.
  9. Geef het deeg 3 halve toeren (3x in drieën).
  10. Rol het deeg uit (31,5 cm bij 12,5 cm). Snijd banen van 1¼ cm breed en 12,5 cm lang.
  11. Werk het deeg snel weg.
  12. Spiraliseer de repen en vorm een krakeling.
  13. Leg de krakelingen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  14. Laat ze 40 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220°C.
  15. Roer de banketbakkersroom los tot een gladde pasta.
  16. Spuit vlak voor het bakken de helft van de gele room in de open lussen van de krakelingen.
  17. Zet de Deense krakelingen in het midden van de oven, giet een scheutje water op de verdiepte opvangplaat of ovenschaaltje onderin de oven voor stoomvorming
  18. Bak gedurende 24 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat de stoom na 10 minuten ontsnappen.
  19. Laat afkoelen op de bakplaat.

Decoratie

  1. Decoreer met fruit.
  2. Verwarm in een pan abrikozenjam met wat water en breng al roerend aan de kook.
  3. Bestrijk de krakelingen en het fruit met de abrikozenjam.

Deense krakeling, nu voor €3,00 - Beste.nl

Similar Posts