Volkoren speltbrood, Nederland
Ingrediënten
- 250 ml lauwwarm water
- 1 ei
- 250 gr. volkoren speltmeel
- 250 gr. speltbloem
- 7 gr. instant gist (1 zakje)
- 2 el zonnebloemolie
- 3 el honing
- 9 gr. zout
- 15 el gemengde zaden en pitten, zoals pompoenpitten, zonnebloempitten, maanzaad, sesamzaad, lijnzaad
- Melk om te bestrijken
Bereidingswijze
- Doe 50 ml lauwwarm water met de gist en een halve lepel honing in een kom.
- Meng alles goed door elkaar en laat het 5 minuten staan. Er ontstaan dan bellen.
- Doe het speltmeel en de speltbloem in een kom met het zout en alle zaden en pitten en meng door elkaar.
- Kluts het ei en doe er de olie, de honing en het water doorheen. Roer goed door elkaar met een houten kunstspatel of lepel.
- Doe het gistmengsel erbij.
- Kneed daarna het deeg met de hand (maar het kan ook met de mixer en deeghaken).
- Bestrooi een werkblad royaal met speltbloem. Leg het deeg erop en kneed het deeg minimaal 10 minuten tot je een soepel en elastisch deeg hebt. Als het deeg plakkerig blijft, voeg dan nog wat speltbloem toe. Vorm het deeg tot een deegbal.
- Bestrijk een kom met olie en leg de deegbal hierin. Draai om zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme plek. Laat het deeg 1 ½ uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Haal het deeg uit de kom. Druk de lucht eruit en vorm er een bal van. Laat het deeg nu nog 15 minuten rusten op het werkblad.
- Druk het deeg uit tot een rechthoek zo breed als het bakblik. Vouw het deeg dubbel en druk de naad goed aan.
- Vet het bakblik in en bestuif met wat bloem. Leg het deeg in het bakblik. Bestrijk het deeg aan de bovenkant licht met handwarm water en bestrooi het met wat zaden en pitten.
- Leg de vochtige handdoek er weer over. Laat nog één uur rijzen op een warme plek tot het deeg het blik uit rijst.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Haal de theedoek van het deeg en bestrijk de bovenkant van het deeg nogmaals licht met handwarm water.
- Bak het brood in ca. 35-40 minuten af.
Haal het brood uit de oven en laat 10 minuten staan voordat je het uit de bakvorm haalt. Laat het speltbrood afkoelen op een rooster.