Emmer desembrood, Nederland
Ingrediënten
- 200 gr. emmerbloem
- 200 gr. emmervolkorenmeel
- 100 gr. emmerkorrels + water of melk om ze een nacht in te laten weken
- 8,5 gr. bakkerszout
- 220 gr. tarwedesem
- 200 ml water
- 1 el. olijfolie
Benodigdheden
- Grote plastic zak
- Deegschraper (optioneel)
- Wat roggebloem of -meel voor in het rijsmandje,
- Langwerpig rijsmand,
- Oven(pizza)steen
- Ovenschaaltje of oud bakblikje, om onder in de oven te zetten om stoom te creëren
- Keukenweegschaal
- Zeef of vergiet om de emmerkorrels te laten uitlekken
Voorbereiding
- Rooster de Emmerkorrels een dag van tevoren (ongeveer 5 minuten in de oven of een pan)
- Week ze daarna een nachtje in lauwwarm water of melk.
- Laat de korrels goed uitlekken voordat je ze door het deeg doet!
Let op: Zorg ervoor dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.
Bereidingswijze
- Doe emmerbloem, volkorenmeel en het bakkerszout in een kom en roer deze ingrediënten goed door elkaar.
- Neem een andere schaal en meng daar het water en desem in; meng dit goed.
- Voeg dan het natte mengsel bij het droge en meng goed, totdat de bloem al het water heeft opgenomen.
- Kneed het mengsel ca. 7 minuten op een lage stand in de kneedmachine.
- Voeg dan de voorgeweekte en goed uitgelekte emmerkorrels toe en kneed het deeg nog ongeveer 1 minuten. Als het goed is, is er nu een soepel deeg ontstaan.
- Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat; denk aan kauwgom. Als het niet scheurt is het deeg klaar en kun je er een bal van vormen. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 of 2 minuten.
Let op: Overkneed het deeg van emmer niet: net als bij spelt moet je een kortere kneedtijd aanhouden.
1e rijs
- Leg het deeg vervolgens in een licht ingevette kom.
- Dek deze af met een plasticfolie/zak en laat het op kamertemperatuur ongeveer 1 à 1 ½ uur rijzen.
- Daarna het deeg doorslaan en vormen.
2e rijs
- Strooi wat roggebloem/meel in het rijsmandje.
- Haal het deeg uit de kom, kneed het lichtjes door en vorm een batard.
- Strooi hier een beetje meel over en leg het met de goede kant naar beneden, in het mandje.
- Strooi ook nog wat meel over de bovenzijde van het deeg.
- Schuif het mandje in een ruime plastic zak.
- Laat het deeg voor de tweede maal op kamertemperatuur 4 tot 6 uur rijzen.
Afbakken
- Oven voorverwarmen met pizzasteen op 220°C.
- Plaats een bakblikje, met een half kopje water onder in de oven.
- Kiep het mandje voorzichtig op een pizzaschep of direct op de oven(pizza)steen.
- Snijd daarna het deeg met een scherp mesje in zodat het niet gaat scheuren op ongewenste plaatsen tijdens het laatste rijsproces in de oven.
- Na 5 minuten de oventemperatuur verlagen naar 200°C.
- Bak het brood in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Klop ter controle even op de onderkant van het brood, het moet hol klinken.
- Laat het brood op een rooster goed af afkoelen.