Broodje Hamburger - Rosco Catering

Hamburgbroodjes, Duitsland

Voor 15 hamburgers of gehaktballen

Ingrediënten

  • 500 gr. tarwebloem
  • 275 m. handwarm water
  • 7 gr. instant gist
  • 10 gr. zout
  • 30 gr. zonnebloemolie
  • 1 ei, losgeklopt
  • Zonnebloemolie
  • Sesamzaadjes

Bereidingswijze

Optie 1: Deegmachine
  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed alles in 10 -15 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Ga verder naar stap 2.
Optie 2: Deeg met de hand kneden
  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed alles in ca. 20 minuten tot een soepel, elastisch deeg.
  2. Bol het deeg op. Doe het deeg in een met zonnebloemolie licht ingevette kom, draai het een keer zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevette huishoudfolie.
  3. Laat het deeg op een warme plek 60 minuten rijzen of wacht tot het in volume is verdubbeld.
  4. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  5. Verdeel het deeg in 15 stukjes en bol ze stevig op. Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat; dek af met huishoudfolie of theedoek.
  6. Laat de bolletjes op een warme plek 20 minuten rijzen, of tot de bolletjes in volume zijn verdubbeld.
  7. Verwarm de oven voor op 220ᵒC.
  8. Bestrijk de bolletjes licht met het losgeklopte ei en bestrooi met sesamzaad.
  9. Bak de broodjes in ca. 15 minuten af.
  10. Leg de broodjes direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

Broodje Hamburger

Er zijn verschillende mensen geweest die geclaimd hebben dat ze de eerste waren. Volgens het Library of Congress diende de Deense kok Louis Lassen in zijn lunchkraam Louis’ Lunch in New Haven (Connecticut) in 1900 de eerste hamburger op. Anderen claimen hier al eerder mee begonnen te zijn, maar mogelijk ging het hier om broodjes gehaktbal. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. Het succes was deels te danken aan het feit dat men toen een vleesgerecht had dat staand of lopend gegeten kon worden, zonder bord en zonder bestek. Tijdens de Louisiana Purchase Exposition in 1904 kreeg het broodje pas echt bekendheid doordat het daar op grote schaal verkocht werd aan een internationaal publiek. Hier deed de naam hamburger definitief zijn intrede.

Bron: Wikipedia.nl

Broodje Hamburger - Rosco Catering

Similar Posts