Limburgse mikkemannen | Streekproduct.be
|

Mikkemannen, Brabant 

Ingrediënten

  • 625 gr. bloem
  • 31 gr. suiker
  • 275 ml melk of water
  • 1 tl kaneel
  • 8 gr. zout
  • 1 ei + 1 geklutst ei om te bestrijken vlak voor het afbakken
  • 38 gr. verse gist( 13 gr. instant gist )
  • 150 gr. boter of plantaardige margarine, in blokjes
  • 250 gr. suikerparels

Let op: Door de harde suikerparels kan de deegkom beschadigen als je met een machine kneedt

Bereidingswijze

  1. Los de gist op in lauwwarme melk/water.
  2. Doe de bloem in een grote mengkom en maak er een kuiltje in.
  3. Strooi het zout aan de rand van de mengkom.
  4. In het kuiltje stort je de suiker, het ei en de boter/margarine.
  5. Giet het gistmengsel ook in het kuiltje.
  6. Met een lepel of een spatel begin je de ingrediënten te mengen. Als het merendeel van de vloeistof onder de bloem gemengd is, kun je beginnen met kneden.
  7. In het begin kun je het beste één hand gebruiken zodat je de andere hand nog vrij hebt om eventueel extra bloem toe te voegen. Kneed het deeg goed door op een met bloem bestoven werkblad gedurende 10 à 15 minuten, tot er een mooi elastisch deegontstaat.
  8. Plaats het deeg afgedekt met een theedoek in een kom op een warme plaats, gedurende 30 minuten.
  9. Voeg de parelsuiker toe en kneed zo kort mogelijk door het deegmengsel.
  10. Verdeel het deeg in bolletjes van zo′n 100 gram, bol ze op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  11. Snijd er armen en beentjes in zodat het mannetjes worden.
  12. Dek ze weer af en laat ze nog eens 20 minuten rijzen.
  13. Verwarm de oven voor op 200°C.
  14. Bestrijk de broodjes met het geklutste ei en wacht dan nog 10 minuten.
  15. Bak de mikkemannen af in 20 minuten.

Limburgse mikkemannen | Streekproduct.be

Similar Posts