Pane di monococco, Italië
Ingrediënten
- 500 gr. eenkorenmeel (Triticum monococcum)
- 125 gr. zuurdesem (minstens ¾ uur ververst)
- 300-335 ml handwarm water
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 10 gr. zout
Bereidingswijze
- Los in een kom de zuurdesem op in het water, voeg het speltmeel toe.
- Begin met kneden en voeg na een paar minuten de extra vergine olijfolie en tenslotte het zout toe; blijf kneden tot het een gladde en homogene consistentie heeft.
- Laat het deeg in een met een doek afgedekte kom bij kamertemperatuur rusten tot het in volume verdubbeld is (4 tot 6 uur).
- Kneed het deeg nogmaals op een met bloem bestoven werkvlak.
- Bol het deeg op en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Laat het nog 1-2 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250°C.
- Snijd het oppervlak van het deeg in.
- Bak het brood 45 minuten in een hete oven (de eerste 15 minuten op 250°C, de overige 30 minuten op 200°C).