Gerstebrood, Tibet
Ingrediënten
- 250 gr. gerstemeel
- 250 gr. tarwemeel
- 50 gr. sesamzaad
- 25 ml sesamolie of andere olie
- 7 ½ gr. zout
- Ca. 400 ml kokend water
Bereidingswijze
De avond ervoor:
- Rooster het gerstemeel in een pan met dikke bodem, roer af en toe tot het meel gaat geuren; het moet net niet beginnen te kleuren; dit roosteren kan ook in een oven, verwarmd op 160°C.
- Vermeng het geroosterde meel met het tarwemeel, het sesamzaad, de olie en het zout.
- Overgiet het mengsel beetje bij beetje met kokend water en roer; het wordt een roux-achtig iets.
- Doe een doek om de kom, wikkel het geheel in kranten in leg daar kussens overheen; oftewel boots een hooikist na.
De volgende dag:
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Maak een egaal mengsel van het deeg, vorm een platte koek hiervan.
- Leg deze op bakpapier of ingevette bakplaat.
- Vorm een rondje in het midden; snijdt van daaruit de “zonnestralen”.
- Bak het brood op een temperatuur van 170°C gedurende ca. 60 minuten.
Laat het brood afkoelen op een rooster.