Het graan verbindt

Het graan wuift in de wind,

het graan wordt gedragen

tot men in 30.000 voorhene jaren

door toeval het gekneusde graan ging vergaren,

door toeval gekneusd door stenen en de nabijheid van water

ontstond een papje,

de verwording van het brood

vele eeuwen later,

de parels van het koren

die wereldwijd allen toebehoren.

Brood, het klinkt zo simpel, zo gewoon,

rijk en arm stilden en stillen alsnog hun magen

zonder zich het verschil in stand  af te vragen.

Dank aan de Egyptenaar die 15.000 jaar geleden 

een oud verzuurd stuk brood

mengde met de graanpap van het verse soort.

Om niets te verspillen van wat was,

bereidde hij onverwacht en onwetend

het oude brood toe een nieuw soort ras.

De complimenten waren onovertroffen

vanwege het deeg dat rees,

het onbekende effect wat het gisten hier bewees.

En de mens met al zijn creativiteit

wist door de jaren heen het brood te kneden

tot een immense diversiteit.

Diversiteit die alle culturen verbindt,

waarheen men ook reist,

de kruiden, de vruchten, de smaak die men hierin vindt,

wijst naar het land met zijn gebruiken

en overal ter wereld waarheen men reist,

zul je die heerlijke geuren ruiken.

De geur van het brood,

het land van de kruiden,

het graan en het desem van zuur,

het hoofdbestanddeel, de oorsprong van de natuur.

Mochten wij ons allen verbinden als graan,

er zou geen verschil in volk en cultuur bestaan!

Dank Frans Buijs dat je deze broodrecepten

voor ons hebt geschreven,

de geschiedenis hiermee hebt versterkt 

en ons een dienst hebt bewezen.

Je hebt er alles uitgehaald wat je kon geven

om je nageslacht en de mensheid het verbindende product van de natuur 

in alle variaties, kleuren en smaken te doen herbeleven!

 Henny de Leeuw.

Zaltbommel

Similar Posts