Jouster pof, Nederland
Voor 2 poffen
Ingrediënten
- 500 gr. tarwebloem
- 8 gr. instant gist
- 8 gr. zout
- 20 gr. suiker
- 2 eieren
- 100 gr. gesmolten boter
- 200 ml handwarme melk
- 500 gr. krenten
- 200 gr. rozijnen
- 100 gr. gesnipperde sukade
- 70 gr. oranjesnippers
- 7 gr. kaneel
- 300 gr. bruine basterdsuiker
Voorbereiding
- De krenten en de rozijnen wassen en op een schone doek goed laten drogen.
- De sukade en de oranjesnippers heel fijn snijden.
- Bakplaat licht invetten of met bakpapier bekleden
Bereidingswijze
- Doe de gezeefde bloem in een kom.
- Voeg daarbij de gist, het zout en de suiker.
- Meng dit goed door elkaar.
- Maak een kuiltje en breek daarboven de eieren.
- Voeg de gesmolten boter en de handwarme melk toe en kneed het tot een mooi, nog enigszins vochtig deeg.
- Laat dit afgedekt met een theedoek op een warme, tochtvrije plek twintig minuten rijzen.
- Kneed de krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers en kaneel door het deeg.
- Laat het nogmaals afgedekt twintig minuten rijzen.
- De krenten en rozijnen nemen een deel van het vocht uit het deeg op.
- Deel het deeg in vieren en maak er vier ronde schijven van ca.16 tot 18 cm doorsnede.
- Verdeel de bruine basterdsuiker over twee schijven, zodanig dat de rand vrij van suiker blijft.
- Leg er de andere schijven bovenop.
- Druk de randen goed aan.
- Leg de poffen op een licht ingevette of met bakpapier beklede bakplaat.
- Laat het geheel nogmaals 15 minuten afgedekt rijzen.
- Verwarm de oven op 225°C.
- Bak de Jouster poffen in 35 minuten goudbruin en gaar.
- Bestrijk de pof met water zodra deze uit de oven komt.
Snijd er mooie plakken van en serveer ze nadat je ze met boter hebt bestreken.
Tip: Met dezelfde hoeveelheid ingrediënten kun je ook 16 kleine pofjes maken. De baktijd is dan wel iets korter.
Jouster pof
Een Jouster pof is een krentenbol die gegeven werd bij geboorten. Het woord jouster is Fries voor geefster. Behalve krenten bevat de bol bruine suiker, boter en kaneel (ook wel amandelspijs). De bol die ook wel suikerbol of suikerpof heet, geldt als een traktatie bij kraamvisites. Volgens Friese bronnen en het Voorlichtingsbureau Brood zou dat ermee te maken hebben dat men vroeger dacht dat kaneel zou helpen bij het uitdrijven van boze geesten. Dezelfde bol heet ook wel Zwolsche pof.
Bron: Wikipedia.nl