Kaas-uienkruier, Nederland
Ingrediënten
Deeg
- 300 gr. Amerikaanse patentbloem
- 4 gr. gist
- 130 ml lauwwarme melk
- 20 gr. roomboter
- 10 gr. suiker
- 5 gr. zout
Topping
- 4 uien, diverse soorten
- 1 bosje platte peterselie
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel chiliflakes
- 100 gr. geraspte, pittige belegen kaas
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Deeg
- Meng de bloem, de gist, de suiker en het zout door elkaar.
- Voeg de lauwwarme melk en de zachte boter toe.
- Kneed het geheel ca. 10 minuten stevig door tot je een soepel, elastisch deeg hebt.
- Dek het deeg af met huishoudfolie of een theedoek.
- Laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek.
Voorbereiding topping
- Snijd de uien in halve ringen.
- Snijd de peterselie grof.
- Verwarm een klontje boter in een pan en bak de uien glazig.
- Voeg de droge kruiden en de peterselie aan de uien toe.
Afbakken
- Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Kneed het deeg nog een keer door.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 1 cm.
- Verdeel het deeg in de bakvorm.
- Strooi de helft van de geraspte kaas over het deeg heen.
- Leg daarna de uien op het deeg en strooi hier bovenop de overige kaas.
- Dek de uienkruier weer af met huishoudfolie/theedoek en laat het nog een half uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Doe het brood in de oven en bak het in 30 minuten gaar.