Maïsbrood, Verenigde Staten
Ingrediënten
- 50 gr. maïsmeel
- 200 gr. tarwebloem
- 7 gr. instant gist
- 38 gr. roomboter/plantaardige margarine
- Een ei, losgeklopt, de ene helft voor het deeg, de andere helft om te bestrijken
- 5 gr. zout
- 12 gr. witte basterdsuiker
- 100 ml water
- 150 gr. uitgelekte maïskorrels
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten, behalve de maïskorrels, samen en kneed dit tot een soepel, elastisch deeg.
- Lek de maïskorrels uit met een zeef en laat ze vervolgens drogen op een stuk keukenrol of theedoek.
- Mix het deeg 3 minuten op de laagste stand met deeghaken.
- Vervolgens zet je de mixer op een iets hogere stand en mix je nog eens 5 à 6 minuten. Het deeg is nu soepel en plakt niet echt meer.
- Bestuif het werkblad met bloem. Leg vervolgens de uitgelekte, gedroogde maïskorrels erbij.
- Steek de deegbal open met een deegsteker en druk de binnenkant op de maïskorrels.
- Er blijft een aantal korrels aan het deeg plakken. Kneed deze stevig in de deegbal. Herhaal dit proces totdat alle maïskorrels zijn opgenomen in het deeg.
- Kneed het deeg vervolgens minimaal een kwartier tot twintig minuten.
Zorg voor een mooie bol en leg deze in een kom. - Dek deze goed af met huishoudfolie en laat het deeg 45 minuten tot een uur rijzen in een donkere, warme ruimte, tot het deeg is verdubbeld.
- Haal het deeg uit de schaal en leg het op het werkblad. Druk vervolgens alle lucht eruit.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek waarvan de korte zijden even breed zijn als de korte zijde van je bakblik.
- Vet het bakblik in met roomboter/plantaardige margarine en bestuif met maïsmeel.
- Rol het deeg op tot een lange rol en leg deze in het bakblik met de naad naar beneden.
- Bestrijk het deeg met de andere helft van het geklopte ei en strooi er nog wat maïsmeel overheen.
- Leg een theedoek over het bakblik en laat het brood nogmaals 45 minuten tot een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Als het brood in de oven staat, verlaag je de temperatuur naar 180°C en bak je het brood in ongeveer 25 minuten af.