Puntjes, Suriname
Voor 8 grote of 16 kleine puntjes
Ingrediënten
- 500 gr. bloem
- 8 gr. instant gist
- 5 gr. suiker
- 8 gr. zout
- 275 ml water
- 25 gr. gesmolten boter/plantaardige margarine
- Griesmeel of rijstebloem om te bestrooien
Bereidingswijze
- Meng de gist met de bloem en voeg de suiker toe.
- Strooi daarna het zout over de bloem en voeg het water toe.
- Laat je keukenmachine draaien met de deeghaak (of kneed met de hand) tot alles gemengd is in ca. 5 minuten.
- Voeg dan de boter/plantaardige margarine toe en laat nog vijf tot tien minuten kneden tot je een soepel deeg hebt.
- Laat het deeg in een ingevette kom 60 minuten rijzen (of tot het in volume is verdubbeld).
- Verdeel het deeg na de rijsperiode in 8 of 16 stukken. Vorm er bolletjes van en rol die tot een puntbroodje.
- Maak met de steel van een pollepel of liniaal een inkeping in het midden en lengte van elk puntje.
- Leg de puntjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ongeveer 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Maak opnieuw een inkeping met de pollepel als die een beetje is verdwenen en bestrooi met een zeef de puntjes met wat rijstebloem of griesmeel.
- Bak de puntjes in ca. 15 minuten af.
- Haal de broodjes uit de oven en laat ze 10 minuten op de plaat afkoelen.
Laat de broodjes op een rooster of op een theedoek verder afkoelen