Allinson, Engeland
Brits volkorenbrood
Ingrediënten
- 440 gram volkoren tarwemeel
- 7 gram instant gist
- 9 gram zout
- 265 ml water (voor de eerste menging)
- 130 ml water (voor de tweede menging)
Bereidingswijze deel 1:
- Doe het volkorenmeel in een kom/bekken en roer hier eerst het zout doorheen en daarna pas de instant gist.
- Voeg dan 265 ml (60%) water toe en meng het deeg ongeveer 10 minuten op de laagste stand. Dus vooral roeren/mengen in plaats van kneden!
- Kneed het deeg dan nog ong. 5 minuten op iets hogere stand, tot er een soepel deeg ontstaat.
- Kneed het deeg nu nog 2 minuten op een lagere stand en voeg in 2 of 3 keer het overige water, 130 ml (30%), toe tot het geheel is opgenomen. Het deeg is wat flubberig, maar toch goed vormend.
- Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met huishoudfolie/schone theedoek. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.
Voorbereiding:
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Plaats 2 roosters net onder het midden van de oven en zet op de onderste alvast een bakblikje of vuurvast schaaltje om straks wat kokend water in te doen.
- Vet alvast het broodbakblik goed in.
Bereidingswijze deel 2:
- Maak het werkblad nat met water en leg het deeg hier op. Maak ook je handen nat en vorm voorzichtig een busbrood (Busbrood opmaken). Let op: Met het Allinsondeeg is het meer een kwestie van vouwen, dan van echt oprollen. Het deeg moet op spanning gebracht worden en dit bereik je door het te vormen/vouwen.
- Leg het busbrood voorzichtig, met de naad naar beneden in het broodbakblik.
- Steek het deeg in de lengte deels doormidden met een natgemaakte deegsteker.
- Dek het broodbakblik af en laat het deeg bij ong. 30 graden nog 40 á 45 minuten rijzen.
- Voordat het brood de oven in gaat, een half kopje kokend water in de ovenschaal/bakblikje gieten.
- Schuif het broodbakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden.
- Bak het brood in ongeveer 55 tot 60 minuten goudbruin.
Haal het Allinson volkoren uit de vorm en leg het op een rooster. Bestrijk eventueel de bovenkant van het brood licht in met wat water, dan wordt de korst wat zachter.
TIP: Door het water in 2 delen aan kneedproces toe te voegen, krijg je stevige en elastische glutenstrengen in je deeg. Ze kunnen dan de extra toevoegingen zoals water, pitten, zaden etc. beter vasthouden!
Allinsonbrood
Allinsonbrood is vernoemd naar Thomas Richard Allinson (1858 – 1918), een Britse arts. Hij adviseerde iedereen om volkorenbrood te eten, vanwege het hoge vezelgehalte, vitamines en mineralen. Een Allinsonbrood bestaat oorspronkelijk uit 100% volkorenmeel, water, zout en gist. Je krijgt een mals, stevig en compact brood, door er bij de bereiding meer water aan toe te voegen. Dit brood bevat weinig of geen vet en een hoog gehalte aan voedingsvezels, wat bevordelijk is voor de darmflora.
