Borodinsky brood, Rusland
Ingrediënten (voor 2 broden).
- 500 gram volkoren roggemeel
- 400 gram volkoren tarwemeel
- 300 gram tarwe/rogge zuurdesem en 9 gram gist of
- 450 gram tarwe/rogge zuurdesem of
- 14 gram gist
- 15 gram zout
- 600-700 ml water
- 30 gram korianderzaad (of naar wens)
Bereidingswijze:
- Vermeng zuurdesem, gist, melen, zout, korianderzaad.
- Voeg langzaam het lauwe water toe. Roer met de hand of met een houten lepel en zorg dat al het meel bevochtigd is.
- Geef het mengsel een half uur mengrust (zie mengrust bij ‘vaktermen’). Kneed dan in 5 minuten een stevig/soepel deeg.
- Laat dit deeg 6-12 uur (of een nacht) in de keuken staan.
- Vorm een busbrood – stop dit in een ingevet broodblik – en een vloerbrood (of 2 busbroden).
- Laat de gevormde deegstukken ongeveer 2 uur rijzen.
- Snijd ze in en bak ze in een voorverwarmde oven op 230°C.
- Zet de oven na circa 10 minuten terug naar 200°C.
- Zet de oven bij snelle verkleuring van het brood eventueel na 15 minuten terug naar 180°C.
- De totale baktijd is 35-45 minuten.
Borodinsky
Borodinsky brood is een van de populairste broden in Rusland en in enkele van de voormalige Sovjetrepublieken. Dit donkerbruine zuurdesemroggebrood heeft een zachte, vochtige textuur en een kenmerkende smaak. De melasse, roggemout en de koriander die tijdens het bakproces worden gebruikt geven het brood zijn rijke aroma en kruidige smaak met lichtzoete accenten.
De naam van het brood refereert aan Borodino, een dorpje waar in de 19e eeuw een veldslag plaats vond tussen de legers van Napoleon en Rusland. Het brood wordt sinds 1933 op grote schaal geproduceerd, maar toch wordt telkens weer geprobeerd om het brood op de een of andere manier met het dorpje te verbinden.
