Chocolade broodjes | Kookmutsjes

Chocoladebroodjes, Frankrijk

Ingredienten

Broodjes

  • 500 gram bloem
  • 10 gram instant gist
  • 50 gram kristalsuiker
  • 16 gram vanillesuiker 
  • 5 gram zout
  • 1 ei 
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 275 ml melk
  • 15 ml zonnebloemolie

Versie 1: Chocoladevulling

  • Zachte roomboter 
  • Chocolade
Je kunt de broodjes ook vullen met chocolade ganache met een zachte chocolade vulling:

Versie 2: Chocolade ganache

  • 150 gram pure chocolade
  • 70 gram ongeklopte slagroom
  • Garnering
  • Poedersuiker
  • Gesmolten chocolade voor garnering

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem in een kom of bekken en voeg de gist, suiker, vanillesuiker en zout toe.
  2. Maak een gat in het midden en voeg daar het geklutste ei, de zonnebloemolie en melk toe.
  3. Kneed het samen zo’n 10 tot 15 minuten tot een samenhangend, soepel deeg.
  4. Doe de 15 ml zonnebloemolie in een kom of bekken en voeg het deeg toe. Kneed het weer kort samen.
  5. Dek het af en laat het een uur op een warme plek rijzen of tot het in omvang is verdubbeld.
  6. Strooi wat bloem op je werkplek en verdeel het deeg door twee (± 475 gr per bol).
  7. Rol het deeg uit tot een vierkante lap (± 50 bij 50 cm), snijd er 6 stroken uit (d.m.v. een pizza mes).
  8. Smeer de stroken in met zachte roomboter.
  9. Leg er de chocolade op of ga naar Versie 2 voor de versie met de ganache.
  10. Rol het vanaf de chocolade in tot het eind van de strook.
  11. Oven voorverwarmen op 200°C.
  12. Leg de broodjes op een bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met eigeel en laat het weer rijzen voor een half uur of iets langer.
  13. Bak de broodjes af op 200°C in ca. 15 minuten.
  14. Als de broodjes uit de oven komen, leg er dan meteen een theedoek op. Zo blijven de chocolade broodjes lekker zacht.

Versie 2:

  1. Doe de ongeklopte slagroom in een steelpan en breng het tot tegen de kook aan.
  2. Haal de steelpan van het vuur en voeg de stukgemaakte chocolade toe.
  3. Laat het een minuut staan. Na een minuut roer je het samen tot een gladde massa.
  4. Laat het staan tot de chocolade ganache is ingedikt.
  5. Schep wat van het chocolade ganache op de deeglap en rol het dicht.

Decoreer de chocolade broodjes met wat poedersuiker en streepjes van gesmolten chocolade.

 

Chocolade broodjes | Kookmutsjes

Similar Posts