Chocoladebroodjes, Frankrijk
Ingredienten
Broodjes
- 500 gram bloem
- 10 gram instant gist
- 50 gram kristalsuiker
- 16 gram vanillesuiker
- 5 gram zout
- 1 ei
- 90 ml zonnebloemolie
- 275 ml melk
- 15 ml zonnebloemolie
Versie 1: Chocoladevulling
- Zachte roomboter
- Chocolade
Je kunt de broodjes ook vullen met chocolade ganache met een zachte chocolade vulling:
Versie 2: Chocolade ganache
- 150 gram pure chocolade
- 70 gram ongeklopte slagroom
- Garnering
- Poedersuiker
- Gesmolten chocolade voor garnering
Bereidingswijze
- Doe de bloem in een kom of bekken en voeg de gist, suiker, vanillesuiker en zout toe.
- Maak een gat in het midden en voeg daar het geklutste ei, de zonnebloemolie en melk toe.
- Kneed het samen zo’n 10 tot 15 minuten tot een samenhangend, soepel deeg.
- Doe de 15 ml zonnebloemolie in een kom of bekken en voeg het deeg toe. Kneed het weer kort samen.
- Dek het af en laat het een uur op een warme plek rijzen of tot het in omvang is verdubbeld.
- Strooi wat bloem op je werkplek en verdeel het deeg door twee (± 475 gr per bol).
- Rol het deeg uit tot een vierkante lap (± 50 bij 50 cm), snijd er 6 stroken uit (d.m.v. een pizza mes).
- Smeer de stroken in met zachte roomboter.
- Leg er de chocolade op of ga naar Versie 2 voor de versie met de ganache.
- Rol het vanaf de chocolade in tot het eind van de strook.
- Oven voorverwarmen op 200°C.
- Leg de broodjes op een bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met eigeel en laat het weer rijzen voor een half uur of iets langer.
- Bak de broodjes af op 200°C in ca. 15 minuten.
- Als de broodjes uit de oven komen, leg er dan meteen een theedoek op. Zo blijven de chocolade broodjes lekker zacht.
Versie 2:
- Doe de ongeklopte slagroom in een steelpan en breng het tot tegen de kook aan.
- Haal de steelpan van het vuur en voeg de stukgemaakte chocolade toe.
- Laat het een minuut staan. Na een minuut roer je het samen tot een gladde massa.
- Laat het staan tot de chocolade ganache is ingedikt.
- Schep wat van het chocolade ganache op de deeglap en rol het dicht.
Decoreer de chocolade broodjes met wat poedersuiker en streepjes van gesmolten chocolade.