Crescia, Italië
Ingrediënten
- 500 gr. bloem
- 100 gr. geraspte Parmigiano Reggiano
- 50 gr. geraspte oude Pecorino
- 75 ml olijfolie, extra vergine
- 4 eieren
- 75 gr. plantaardige margarine
- 25 gr. verse gist of 8 gram instant gist
- 50 ml handwarme volle melk of lauw water (gist gaat dood bij 40 graden)
- 10 gr. zout
- Peper
Let op: Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn of in ieder geval niet rechtstreeks uit de koelkast komen, vooral boter en eieren.
Tip: Pecorino is een kaas met een sterke smaak, als je dat niet gewend bent kun je de hoeveelheid verminderen of die kaas vervangen door Pargiano.
Benodigdheden
- Pannetonevorm (aluminium of papieren vorm met hoge randen), 16 cm doorsnee en 20 cm hoog.
Tip: Als je geen diepe vorm hebt, kun je perkamentpapier gebruiken om de vorm dieper te maken. Het belangrijkste is dat de vorm hoge randen heeft, omdat het product minstens twee keer zo groot wordt.
Bereidingswijze
- Doe de bloem in een grote kom van de standaardmenger en maak een diepe kuil in het midden.
- Voeg het water en het gistmengsel toe en meng licht tot een vloeibaar deeg. Bedek het met meer bloem vanaf de zijkanten.
- Dek de kom af met een theedoek en plaats het geheel op een warme plek. Laat 30 minuten rusten.
- Breek in een extra kom de eieren en voeg de extra vergine olijfolie, Parmigiano, Pecorino kaas, zout en een goede hoeveelheid versgemalen zwarte peper toe.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
- Giet en meng het eimengsel in de kom met bloem en kneed 2 minuten.
- Voeg de plantaardige margarine toe en kneed nog 5 minuten op gemiddelde snelheid.
- Dek af met een theedoek en laat ca. 2 uur rijzen tot het zich in volume heeft verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Om stoom in de oven te maken, kun je wat water op de bodem gieten of een vuurvast schaaltje met water op de bodem van de oven zetten.
- Vet de panettonevorm in met olijfolie.
- Olie je handen in en breng het deeg voorzichtig over in de vorm.
- Plaats de vorm in de oven en bak de Crescia, in 50 minuten tot een egale gouden kleur zichtbaar wordt.
Crescia:
Deze Crescia di Pasqua is lekkerder als hij minimaal twee tot drie dagen van tevoren wordt gemaakt.
Deze Crescia di Pasqua is tot 5 dagen houdbaar op kamertemperatuur. Om te voorkomen dat deze te droog wordt, kun je hem in huishoudfolie wikkelen en in een goed afsluitbare bak bewaren.