aussi olive damper bread

Damper, Australië 

Ingrediënten

  • 450 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 225 ml water
  • 3 takjes rozemarijn, fijngeknipt
  • 8 gr. zout
  • 2 el extra vergine olijfolie of 40 gr. boter/plantaardige margarine
  • 100 gr. ontpitte groene of zwarte olijven, grof gehakt
  • Extra vergine olijfolie
  • Balsamico-azijn

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Doe het meel in een grote kom samen met de fijngeknipte rozemarijn, het zout, de olie, de boter/plantaardige margarine en het water.
  3. Meng en kneed de ingrediënten tot een samenhangend deeg.
  4. Bestuif wat meel op je werkblad en leg er het deeg op.
  5. Leg de grof gehakte olijven op het deeg en druk ze er wat in.
  6. Kneed en vouw het brood om de stukjes olijf door het deeg te verspreiden. Strooi nog wat extra meel op het deeg als het te nat is.
  7. Bol het deeg op en maak een ronde schijf met een diameter van ca. 20 centimeter.
  8. Neem een houten keukenlepel met een lange, ronde steel. Strooi een beetje bloem over de steel.
  9. Druk de steel horizontaal in het midden van het deeg naar beneden tot hij het werkblad bijna raakt.
  10. Draai het deeg 90 graden en druk er opnieuw een gleuf in.
  11. Het deeg heeft nu 4 “compartimenten” maar dat moeten er 8 worden; je moet dus nog 2 gleuven aanbrengen.
  12. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat de oven in.
  13. Bak het brood in ca. 35 minuten op 200°C.
  14. Vul een kommetje met olijfolie en een ander kommetje met mooi stroperige balsamico-azijn om het brood in te dopen.

Damper

Damper is een dik zelfgebakken sodabrood dat traditioneel wordt bereid door inheemse Australiërs. Het brood is anders dan struikbrood, dat al duizenden jaren door inheemse Australiërs wordt gemaakt. Traditioneel werd dit brood gemaakt door verschillende inheemse zaden, noten en wortels te pletten en tot een deeg te mengen. Het deeg werd vervolgens in de kolen van een vuur gebakken. Er wordt onderzocht of deze techniek van verschillende Aboriginal-volkeren – het bakken in de as van het kampvuur- de ontwikkeling van de damper uit het koloniale tijdperk heeft beïnvloed.

aussi olive damper bread

Similar Posts