Duivekater, Zaanstreek
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 40 gr gist (of 20 gr gedroogd)
- 100 gr suiker
- 200 ml warm water
- Geraspte schil van 1 citroen
- 75 gr zachte roomboter/plantaardige margarine
- 2 theelepels zout
- Losgeklopt ei
Bereidingswijze
- Doe de bloem in een kom, maak er een kuil in en brokkel daarin de gist.
- Strooi over de gist 2 theelepels suiker en giet er een scheutje warm water op.
- Klop met een vork eerst tot een glad gistpapje, voeg de rest van het water toe en klop er ¼ van de bloem door.
- Besla het mengsel 1 minuut en dek het beslag af met wat overige bloem. Zet de kom 20 minuten op een warme plaats.
- Voeg de rest van de suiker, de geraspte citroenschil, de boter/plantaardige margarine en het zout toe.
- Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten (machine: 4-5 minuten) tot er grote blazen ontstaan en het deeg vanzelf loslaat van de hand.
- Vorm van het deeg een bol, leg er een stuk plastic over en laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen.
- Vet een bakplaat in of bekleed het met bakpapier. Bestuif werkvlak, deegrol en handen met bloem.
- Sla de bol plat en rol hem verder uit tot een vlak ovaal van 40-50 cm lang met puntige uiteinden.
- Breng hem over op de diagonaal van de bakplaat, leg er een droge doek over en laat het geheel 15 minuten rijzen.
- Knip de beide uiteinden 3 keer tot op 10 cm in en krul de ontstane repen naar binnen toe op.
- Kerf met een scherp mesje in het overige deeg oppervlakkige figuurtjes, in gebogen vorm en rechte strepen.
- Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en laat het nog 15 minuten zo rijzen.
- Verwarm de oven voor op ca. 215°C.
- Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak de duivenkater glanzend goudbruin af in 25 tot 30 minuten in het midden van de oven.
- Schuif het brood uit de oven en laat de duivekater op een rooster afkoelen.