Italiaanse Bol – Délifrance

Italiaanse bollen, Italië

Voor 6 grote bollen of 12 kleine bollen

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gr. tarwebloem
  • 7 gr. instant gist
  • 8 gr. bakkerszout
  • 10 cc plantaardige olie
  • 300 cc water

Vulling:

  • 5 gr. oregano gedroogd

Topping:

  • 2-3 el. tarwe- of maïsgries

Bereidingswijze

  1. Doe alle droge ingrediënten zoals bloem, instant gist, oregano en zout in de kom van de kneedmachine. Meng vervolgens alles goed.
  2. Voeg het water (280 cc) en de plantaardige olie toe. Zet de machine aan op een lage stand. Kneed er daarna in ca. 10 minuten een soepel en glanzend deeg van. Mocht het deeg tijdens het kneden iets te droog aanvoelen, voeg dan de rest van het water toe.
  3. Maak eerst je handen nat onder de koude kraan en pak daarna een stukje deeg. Trek dit stukje zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat. Wanneer het vliesje snel scheurt, moet je nog iets langer kneden. Test na 1 minuut kneden het deeg nog een keer.
  4. Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of met huishoudfolie. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  5. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken van ca. 135 gram, of in 12 gelijke stukken van ca.70 gram. Bol alle stukjes deeg lichtjes op en leg ze onder een stukje ingevette huishoudfolie. Laat het deeg vervolgens 10 minuten rusten.
  6. Bol eerst de stukjes deeg nog een keer lichtjes op. Zo breng je het deeg goed op spanning.
  7. Leg de Italiaanse bol op een met bakpapier beklede bakplaat.
  8. Bestrijk de bollen vervolgens met een klein beetje water en strooi er wat maïsgries overheen. Dek de bakplaat af met huishoudfolie.
  9. Laat de bollen 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  10. Rijzen in de oven met rijsfunctie: zet de oven aan op de rijsfunctie (35 graden) en vul de lade met water (voor stoom). Dek het deeg niet af! Laat de broodjes 30 à 35 minuten rijzen. Haal de bakplaat uit de oven en zet die weg op een tochtvrije plek.
  11. Verwarm de oven inclusief lege(!) bakplaat of ovensteen voor op 250°C.
  12. Snijd nu de bovenkant 2 keer in met een lamé of een scherp mesje.
  13. Plaats vervolgens een hittebestendig bakje met kokend water in de oven. Zet het niet op de bodem van je oven, want dat gaat ten koste van de vloer(onder)warmte. Of gebruik als je die hebt, de stoomfunctie van je oven.
  14. Schuif nu de Italiaanse bollen op de bakplaat in de oven en verlaag vervolgens de temperatuur naar 200°C.
  15. Bak de broodjes in ongeveer 20 à 23 minuten goudbruin.
  16. Verwijder na 5 minuten het bakje water of zet de stoomfunctie uit.

Laat de bollen na het bakken afkoelen op een rooster.

Italiaanse Bol – Délifrance

Similar Posts