Aardappelbrood, IJsland
Kartöfluflatbrauð
Ingrediënten
- 350 gr. (gekookte, gare) aardappelen of aardappelpuree
- 350 gr. roggemeel
- 125-150 ml melk
- Eventueel olie
- ¼-½ theelepel zout
Benodigdheden
- Aardappelstamper
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op circa 170°C.
- Wanneer je een restje gekookte aardappelen gebruikt: stamp de aardappelen in de mengkom met de aardappelstamper fijn (bij gebruik van aardappelpuree: doe deze in de mengkom)
- Voeg het roggemeel aan de aardappelen toe.
- Voeg het zout en een scheutje melk toe en roer het geheel goed door (als het mengsel te droog wordt, giet je er wat melk bij).
- Kneed het geheel met een houten lepel of spatel of met de hand tot een samenhangend deeg (als het mengsel te nat wordt, voeg je er wat roggemeel toe).
- Vorm het deeg tot een plat (niet hoger dan circa 2-3 centimeter), rond of ovaal brood en snijd er eventueel op de bovenkant enkele lijnen in ter decoratie.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop.
- Bak het kartöfluflatbrauð in de oven in ongeveer 50-60 minuten op 170°C gaar.
Laat het brood vervolgens geheel afkoelen en opstijven voordat je het gaat snijden.
IJslands brood in de koekenpan
- Vorm het deeg tot een platte (niet hoger dan circa 1-1½ centimeter) plak en snijd er naar eigen keuze rondjes, vierkanten, ovalen of driehoeken uit.
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur en giet er een beetje olie in.
- Bak de brooddeegplakjes in de koekenpan aan beide kanten gaar en bruin.
- Herhaal dit tot het deeg op is.
Je kunt de (in de koekenpan gebakken) broodplakjes warm of koud eten.