IJsl Aardappel-roggebrood 4210

Aardappelbrood, IJsland

Kartöfluflatbrauð

Ingrediënten

  • 350 gr. (gekookte, gare) aardappelen of aardappelpuree
  • 350 gr. roggemeel
  • 125-150 ml melk
  • Eventueel olie
  • ¼-½ theelepel zout

Benodigdheden

  • Aardappelstamper

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op circa 170°C.
  2. Wanneer je een restje gekookte aardappelen gebruikt: stamp de aardappelen in de mengkom met de aardappelstamper fijn (bij gebruik van aardappelpuree: doe deze in de mengkom)
  3. Voeg het roggemeel aan de aardappelen toe.
  4. Voeg het zout en een scheutje melk toe en roer het geheel goed door (als het mengsel te droog wordt, giet je er wat melk bij).
  5. Kneed het geheel met een houten lepel of spatel of met de hand tot een samenhangend deeg (als het mengsel te nat wordt, voeg je er wat roggemeel toe).
  6. Vorm het deeg tot een plat (niet hoger dan circa 2-3 centimeter), rond of ovaal brood en snijd er eventueel op de bovenkant enkele lijnen in ter decoratie.
  7. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop.
  8. Bak het kartöfluflatbrauð in de oven in ongeveer 50-60 minuten op 170°C gaar.

Laat het brood vervolgens geheel afkoelen en opstijven voordat je het gaat snijden.

IJslands brood in de koekenpan
  1. Vorm het deeg tot een platte (niet hoger dan circa 1-1½ centimeter) plak en snijd er naar eigen keuze rondjes, vierkanten, ovalen of driehoeken uit.
  2. Zet de koekenpan op middelhoog vuur en giet er een beetje olie in.
  3. Bak de brooddeegplakjes in de koekenpan aan beide kanten gaar en bruin.
  4. Herhaal dit tot het deeg op is.

Je kunt de (in de koekenpan gebakken) broodplakjes warm of koud eten.

IJsl Aardappel-roggebrood 4210

Similar Posts