Moravische Kolache, Tsjechië
Moravské koláče – Voor 30 kleine of 10 grote kolache
Ingrediënten
Deeg
- 500 gr. patentbloem
- 15 gr. instant gist
- 100 gr. poedersuiker
- Snufje zout
- 250 ml lauwe melk
- 75 gr. gesmolten boter
- 2 kleine eierdooiers
Kwarkvulling
- 750 gr. kwark
- 1 kleine eierdooier
- Poedersuiker naar smaak
Pruimenvulling
- 200 gram pruimenjam
- Eventueel rum of heet water om de jam te verdunnen
Strooisel
- 50 gr. tarwebloem
- 50 gr. boter, koud en in blokjes
- 50 gr. suiker
Voor het bestrijken
- 1 ei, losgeklopt
Bereidingswijze
- Meng de bloem met het gist, de poedersuiker en het zout.
- Voeg de eidooiers, de boter en de melk toe en mix op lage snelheid tien minuten met de deeghaken.
- Laat afgedekt met een theedoek/plasticfolie 1 uur rijzen, tot het deeg verdubbeld is in volume.
- Meng de ingrediënten van de kwarkvulling.
- Meng de ingrediënten van de pruimenvulling.
- Meng de ingrediënten van het strooisel
- Voeg de blokjes koude boter toe en knijp dat er met koele vingers door, tot het kruimelig is. [Een andere methode: smelt boter in pan, voeg bloem en suiker in een keer toe en meng met een vork tot het kruimelig is]
- Als het deeg gerezen is, leg je het op een licht bebloemd oppervlak.
- Voor kleine kolache: rol 2 cm dik uit en steek rondjes van 10 cm doorsnee uit. Voor grote kolache: deel het deeg in 10 stukken en rol elk uit tot 2 cm dikte.
- Druk met je handen de cirkel nog wat platter; leg er wat kwarkvulling op en maak een buideltje door alle randen bij elkaar te duwen.
- Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed de bakplaat/ bakplaten met bakpapier
- Leg de kolache erop met de “naad” naar beneden.
- Druk in het midden een klein holletje, bestrijk ze met het ei en vul de holletjes met de pruimenvulling.
- Strooi het strooisel erover.
- Bak de kolache in 20 minuten goudbruin.