American Cakes: Kolache - Learn the history of Czech kolaches, then try a traditional recipe with fillings and posipka from food historian Gil Marks
|

Moravische Kolache, Tsjechië

Moravské koláče – Voor 30 kleine of 10 grote kolache

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gr. patentbloem
  • 15 gr. instant gist
  • 100 gr. poedersuiker
  • Snufje zout
  • 250 ml lauwe melk
  • 75 gr. gesmolten boter
  • 2 kleine eierdooiers

Kwarkvulling

  • 750 gr. kwark
  • 1 kleine eierdooier
  • Poedersuiker naar smaak

Pruimenvulling

  • 200 gram pruimenjam
  • Eventueel rum of heet water om de jam te verdunnen

Strooisel

  • 50 gr. tarwebloem
  • 50 gr. boter, koud en in blokjes
  • 50 gr. suiker

Voor het bestrijken

  • 1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem met het gist, de poedersuiker en het zout.
  2. Voeg de eidooiers, de boter en de melk toe en mix op lage snelheid tien minuten met de deeghaken.
  3. Laat afgedekt met een theedoek/plasticfolie 1 uur rijzen, tot het deeg verdubbeld is in volume.
  4. Meng de ingrediënten van de kwarkvulling.
  5. Meng de ingrediënten van de pruimenvulling.
  6. Meng de ingrediënten van het strooisel
  7. Voeg de blokjes koude boter toe en knijp dat er met koele vingers door, tot het kruimelig is. [Een andere methode: smelt boter in pan, voeg bloem en suiker in een keer toe en meng met een vork tot het kruimelig is]
  8. Als het deeg gerezen is, leg je het op een licht bebloemd oppervlak.
  9. Voor kleine kolache: rol 2 cm dik uit en steek rondjes van 10 cm doorsnee uit. Voor grote kolache: deel het deeg in 10 stukken en rol elk uit tot 2 cm dikte.
  10. Druk met je handen de cirkel nog wat platter; leg er wat kwarkvulling op en maak een buideltje door alle randen bij elkaar te duwen.
  11. Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed de bakplaat/ bakplaten met bakpapier
  12. Leg de kolache erop met de “naad” naar beneden.
  13. Druk in het midden een klein holletje, bestrijk ze met het ei en vul de holletjes met de pruimenvulling.
  14. Strooi het strooisel erover.
  15. Bak de kolache in 20 minuten goudbruin.

American Cakes: Kolache - Learn the history of Czech kolaches, then try a traditional recipe with fillings and posipka from food historian Gil Marks

Similar Posts