De bronafbeelding bekijken

Mueslibrood, Zwitserland

Ingrediënten

  • 300 gr. volkorentarwemeel
  • 100 gr. wit broodmeel
  • 50 gr. mueslimix
  • 7 gr. instant gist
  • 25 gr. bruine basterdsuiker
  • 200 ml melk/water (handwarm)
  • 50 gr. roomboter/plantaardige margarine (gesmolten)
  • 10 gr. zout
  • 80 gr. krenten
  • 80 gr. sultanarozijnen
  • 25 sukadeblokjes
  • 25 gr. gekonfijte sinaasappelschil (fijngesneden)
  • 50 gr. havervlokken

Bereidingswijze

  1. Doe de gist, de suiker en de melk in een kom. Meng en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
  2. Voeg de meelsoorten en mueslimix toe in een kom van de standmixer.
  3. Doe de melk met de gist en de suiker, de boter en het zout erbij en meng met een spatel de vochtige ingrediënten goed door de droge ingrediënten.
  4. Kneed het geheel met de standmixer met deeghaak tot een soepel deeg. Dit kan eventueel ook met de hand.
  5. Maak een bal van het deeg en leg die weer in de kom. Dek af met huishoudfolie of met een vochtige theedoek en zet de kom ca. 60 minuten op een warme, tochtvrije plek tot het deeg bijna verdubbeld is in volume.
  6. Spoel intussen de krenten en sultanarozijnen af met heet water. Dep droog met keukenpapier/theedoek en doe ze samen met de sukade en sinaasappelschil in een kommetje. Zet het weg op een warme plek.
  7. Verwarm de oven voor op 200°C.
  8. Vet de broodvorm(en) in met boter/plantaardige margarine.
  9. Stort het deeg op het werkvlak, druk of rol het uit tot een grote lap en strooi de vruchten en noten erover.
  10. Kneed alles grondig door het deeg.
  11. Rol het deeg uit, of druk het plat, tot er een rechthoek ontstaat van ongeveer 1 cm dik en zo breed als de lengte van de broodvorm.
  12. Rol de lap deeg op vanaf een van de korte kanten en knijp de naad goed dicht.
  13. Strooi de havervlokken op het werkvlak en wentel de deegrol erdoor, zodat de vlokken eraan blijven kleven. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm(en).
  14. Dek losjes af met huishoudfolie en laat het op een warme, tochtvrije plek staan tot het bijna twee keer zo groot is (ca. 30 minuten).
  15. Bak het brood in de oven in ca. 30 minuten gaar op 200°C.

Laat het mueslibrood op een rooster afkoelen.

De bronafbeelding bekijken

Similar Posts