Oberpfalzer Schlosskruste, Duitsland
Voor 1,5 kg brood
Ingrediënten
- 320 ml donker bier
- 320 ml water
- 42 gr. instant gist
- ½ tl suiker
- 580 gr. roggemeel
- 400 gr. speltmeel
- 2 el volkoren zuurdesempoeder
- 1 el appelazijn
- 3 tl zout
Bereidingswijze
- Verwarm een oven voor op 220°C.
- Meng het water (warm, max. 37°C), het bier, de gist en de suiker.
- Spatel de rest van de ingrediënten er doorheen.
- Vouw het deeg op een met bloem bestoven werkblad 10 keer.
- Bestuif het deeg licht met bloem.
- Stort het deeg in een in een ingevette, of met bakpapier beklede Römertopf, of in een vuurvaste schaal met deksel.
- Brood aan de bovenkant kruisvormig insnijden en met meel bestuiven.
- Deeg bedekken met een deksel en gedurende 75 minuten op 220°C afbakken.
- Daarna het brood 15 – 20 minuten zonder deksel in de oven verder afbakken.
Het brood wordt dan lekker knapperig.