Roggebrood, Friesland
Ingrediënten
- 700 gr. gebroken rogge
- 200 gr. roggemeel
- 50 gr. roggebloem
- 50 gr. tarwebloem
- 2 el stroop
- 10 gr. zout
- 700 gr. heet water
- 250 gr. water
- Tarwezemelen (bijv. Zonnatura)
Bereidingswijze
- Laat de gebroken rogge tenminste 2 uur weken in hete (kokende) water.
- Voeg de rest van de ingrediënten (behalve de zemelen) toe.
- Kneed goed door totdat alles gemengd is.
- Maak een deegstuk maken en rol het door de zemelen.
- Verwarm de oven voor op 110°C.
- Bekleed een cakeblik met aluminiumfolie, plaats het deegstuk plaatsen erin en sluit het volledig af. Tip: Voor een constante temperatuur, plaats je het blik ‘au bain marie’ in een bak water dat tot de helft van het blik komt; dit voert overtollige hitte snel af.
- Ca. 8-24 uur ‘bakken’ op 110°C.
- Laten afkoelen, pas daarna folie verwijderen.