Simit, Turkije
Bagels – voor 10 stuks
Ingrediënten
- 500 gr. patentbloem
- 75 ml zonnebloemolie
- 50 ml yoghurt
- 7 gr. instant gist
- 3 el pekmez (suiker- of fruitmelasse)
- 15 gr. suiker
- 8 gr. zout
Bereidingswijze
- Meng 250 ml lauwwarm water samen met de gist en de suiker in een glas en laat het even staan tot het gaat schuimen.
- Doe de bloem met de yoghurt, de olie en het gistmengsel in de bekken van de keukenmachine met deeghaak.
- Kneed 2 minuten en voeg dan het zout toe.
- Laat de machine op matige snelheid ca. 15 minuten kneden tot er een soepel deeg ontstaat.
- Kneed het deeg verder met de hand. Laat het deeg vervolgens ca. 60 minuten afgedekt rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Meng ondertussen de pekmez met 2 eetlepels water in een kommetje.
- Vet de werkplek in met zonnebloemolie en stort hierop het deeg.
- Verdeel het deeg in 20 gelijke delen en draai hier bolletjes van.
- Verdeel vervolgens een beetje bloem over de werkplek en rol hier kort de bolletjes deeg op.
- Rol twee bolletjes deeg uit tot twee slierten.
- Druk het uiteinde vast, en draai daarna een sliert om de andere heen en druk ook daar het uiteinde vast.
- Breng de uiteinden bij elkaar zodat er een mooie ring ontstaat, en leg het broodje op een stukje bakpapier, of op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Herhaal dit tot je 10 mooie ringen hebt.
- Smeer de simits in met het Pekmezmengsel, en strooi er naar smaak ruim sesamzaad over.
- Laat de broodjes ca. 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Indien je een pizzasteen in huis hebt, verwarm deze dan mee in de oven en bak daarop de broodjes af voor het beste resultaat.
- Bak de simits goudbruin in ca. 15 minuten af.
Dek de simits direct af met een theedoek nadat je ze uit de oven hebt gehaald.
Simit
Een simit is een Turks broodje. Het ringvormig broodje wordt gemaakt van deeg met sesamzaad erop. Het lijkt op een bagel.
In Turkije worden simits als ontbijt of als tussendoortje gegeten, vaak met çay. De broodjes worden verkocht door bakkers en op straat door simitverkopers .
Ook in Roemenië, waar het “covrig” genoemd wordt, is dit type brood populair en wordt in vrijwel elke straat verkocht. Een populaire variant is met honing – covrigul cu miere.
De simit en de covrig zijn verwant aan de Duitse bretzel, maar hebben zich afzonderlijk van elkaar ontwikkeld tot een lekkernij uit de respectievelijke keukens.