Spelt info

Cottage loaf, Engeland

Plattelandsbrood – voor 1 brood

Ingrediënten

  • 675 gr. speltmeel voor brood en extra om te bestuiven
  • 10 gr. fijn zeezout
  • 15 gr. boter, in blokjes
  • 7 gr. instant gist of 21 gr. verse gist
  • 400 ml water, op kamertemperatuur
  • 1 ei, losgeklopt met een snufje zout, voor het bestrijken van het brood

Bereidingswijze

  1. Doe het speltmeel en het zout in een mengkom en meng ze goed.
  2. Wrijf de boter met je vingertoppen door het meel tot er geen klontjes meer te zien zijn en het geheel op fijne broodkruimels lijkt.
  3. Meng de gist erdoor en maak een kuiltje in het midden.
  4. Schenk het lauwe water in het kuiltje. Meng er met je handen steeds wat meel door tot er een tamelijk stevig deeg ontstaat. De textuur van het deeg is belangrijk, want als het te zacht is, behoudt het zijn vorm niet.
  5. Bestuif het werkblad met meel, leg het deeg erop en kneed het 15 minuten met je handen. Er moet een heel soepel, zijdezacht deeg ontstaan; voeg wat extra meel toe als het deeg na het kneden aan je vingers of het werkblad kleeft (of aan de wand van de kom).
  6. Doe het deeg weer in de kom en dek die goed af met een vochtige keukendoek. Laat het deeg op het werkblad 1,5 uur bij kamertemperatuur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  7. Bekleed de bakplaat met bakpapier en bestuif hem met meel.
  8. Bestuif het werkblad met bloem, leg het deeg erop en kneed het 1 minuut zacht om grote luchtbellen te verwijderen.
  9. Weeg het deeg en snijd er een derde af.
  10. Vorm van beide stukken deeg mooie bollen en rol ze over het werkblad tot ze glad en rond zijn.
  11. Leg de bollen met veel tussenruimte op de bakplaat en dek ze losjes af met een plasticfolie of een keukendoek. Laat het 30 min. narijzen.
  12. Verwarm de oven tegen het einde van de narijstijd voor op 230°C en zet een braadslee of ovenschaaltje onder in de oven.
  13. Druk de bollen zachtjes plat. Leg de kleinere bol op de grote, precies in het midden. Doop je vingers in het meel, druk twee vingers en je duim tegen elkaar tot een soort vogelsnavel en prik in het midden van het brood om beide deegbollen samen te drukken.
  14. Laat het deeg 10 minuten liggen; dek het niet af.
  15. Bestrijk beide bollen licht met het losgeklopte ei en zorg dat het bakpapier er niet aan blijft plakken.
  16. Kerf in de rand van de bollen verticale sneden.
  17. Schuif de bakplaat in de oven en schenk een kan koud water in de braadslee/ovenschaaltje. Hierdoor ontstaat een stoomwolk. Sluit de deur direct. De stoom bevordert de vorming van een goede korst.
  18. Bak de broden 15 minuten zonder de deur te openen.
  19. Zet de oven dan op 200°C en bak het brood in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Laat het brood op een rooster afkoelen.

Spelt info

Similar Posts