Zweeds wittebrood, Nederland
Ingrediënten
- 500 gr. stevig glutenrijke tarwebloem
- 1 tl boter
- 1 tl witte suiker
- 2 tl jozo zout
- 30 gr. verse gist of 9 gr. instant gist
- Maximaal 300 ml lauw water
Bereidingswijze
- Maak een giststarter met de gist, de suiker, een half kopje bloem en wat lauw water. Roer het tot een papje en laat het op een lauwwarme plek tot gisten komen.
- Zeef intussen de bloem in een kom/bekken.
- Strooi het zout langs de rand.
- Voeg de boter en de giststarter toe.
- Werk het door de bloem.
- Voeg al roerende de rest van het water erbij, tot je een mooi stevig deeg hebt.
- Kneed het ca. 10 minuten tot een glad elastisch deeg.
- Bestrooi het licht met bloem en dek het af met een theedoek.
- Laat het op een warme plek 45-60 minuten rijzen.
- Kneed het daarna weer door en leg het in een met olie ingesmeerd broodblik.
- Laat het brood ca. 20 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Bak het brood af in ca. 25 à 30 minuten, tot het een mooi egale, licht bruine korst heeft.
- Haal het gare brood uit de oven (het moet hol klinken als je eronder tegenaan klopt) en bestrijk het gelijk met wat lauw water.
Laat het brood rustig op een rooster afkoelen.
Zweeds wittebrood
Zweeds wittebrood is het brood dat aan mensen werd gegeven door de geallieerden in de hongerwinter van 1945. Het brood werd wel in Nederland gemaakt en vervoerd door het Rode Kruis.
Vele overlevenden die na jaren eindelijk dit zeer goede brood mét margarine proefden, konden daar decennia later nog heel enthousiast over vertellen.