Brabantse Broeder, Nederland
Ingrediënten
- 300 gram blanke amandelen
- 370 gram kristalsuiker
- Rasp van ½ citroen
- 2 theel. speculaaskruiden
- 3 eieren
- 1 eiwit
- 350 gram blanke rozijnen
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 1 vanillestokje
- 365cc melk/water
- 14 gram instant gist
- 660 gram bloem
- 12 gram zout
- 70 g boter/plantaardige margarine
Bereidingswijze
- Maak eerst de amandelspijs. Doe hiervoor de blanke amandelen samen met 300 gram kristalsuiker, de citroenrasp en de speculaaskruiden in een keukenmachine en draai ze tot een grof mengsel.
- Klop 1 ei samen met het eiwit los en giet dit geleidelijk bij het amandelmengsel.
- Blijf malen tot het een kneedbare massa is geworden, waarin nog minieme stukjes amandel te proeven zijn.
- Verpak het mengsel in huishoudfolie en laat het in de koelkast rusten.
- Doe de blanke rozijnen samen met de gedroogde abrikozen in een (steel)pan en zet ze onder water.
- Breng het water aan de kook en kook de rozijnen en abrikozen ongeveer 15 minuten op laag vuur. Draai het vuur uit en laat de rozijnen en abrikozen nog wat verder wellen.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
- Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist erin op.
- Leg de bloem in een berg op je werkblad en maak in het midden een kuil.
- Strooi het zout over de buitenrand, zodat het niet meteen in contact kan komen met de gist.
- Giet de melk/water in de kuil en voeg de boter/ plantaardige margarine, een ei, 70 gram kristalsuiker en het vanillemerg toe. Kneed deze ingrediënten door elkaar en doe vervolgens beetje bij beetje de bloem erbij.
- Kneed het deeg tot een soepel elastische deegbal.
- Vet een ruime kom licht in met wat olie en leg hier de deegbal in. Dek af met huishoudfolie en laat het deeg op kamertemperatuur circa 1 uur rijzen.
- Laat ondertussen de rozijnen en abrikozen goed uitlekken, snijd de abrikozen in stukjes en laat alles op een theedoek drogen.
- Haal het deeg uit de kom en vouw er de uitgelekte en gedroogde rozijnen en abrikozen door.
- Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
- Rol elk stuk deeg uit tot een ronde plak van ongeveer 2 centimeter dik.
- Leg een plak op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verdeel er de spijs over, maar houd 2 centimeter van de rand vrij.
- Dek de spijs af met de tweede plak deeg en druk de randen wat aan.
- Dek de Broeder af met huishoudfolie en laat hem nog ongeveer 45 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
- Klop 1 ei los en bestrijk de Broeder ermee.
- Bak de Broeder in het midden van de voorverwarmde oven op 220°C in ca. 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Brabantse Broeder
De “Brabantse Broeder” is gebakken volgens een zeer oud recept in de ambachtelijke bakkerij Besselink, Slimstraat 6 in Udenhout. De naam “broeder” is waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de gilden. Om lid of broeder van een gilde te worden moest een meesterproef worden afgelegd.