Challe, Joods

Vlechtbroden – voor 2 broden

Ingredienten

  • 1000 gr.patentbloem
  • 50 gr. gist ( 17 gram instant gist)
  • 20 gr. zout
  • 50 cc olie
  • 15 gr. suiker
  • 1 ei
  • Ca. 500 cc water

Bereidingswijze

  1. Kneed van de grondstoffen een soepel, droog en stevig deeg.
  2. Bol het deeg glad op en leg het tussen een deegkleedje.
  3. Geef het deeg een voorrijs van ca. 20 minuten.
  4. Verdelen in 30 gelijke stukken. Verdeel de deegstukken voor de broden in de juiste hoeveelheid.
  • 2 x drievlecht (galles) = 6 deegstukjes van 5 bolletjes groot.
  • 2 x vijfvlecht = 10 deegstukjes van 3 bolletjes groot.
  • 2 x zesvlecht = 12 deegstukjes van 2 ½ bolletjes groot.
  • 2 x viervlecht = 8 deegstukjes van 3 ¾ bolletjes groot.
  • 2 x winston = 6 deegstukjes van 5 bolletjes groot.
  1. Bol de verdeelde deegstukjes nu netjes op.
  2. Laat de bolletjes even loskomen (onder kleedje).
  3. Rol de deegbolletjes in etappes uit tot iets puntige strengen van 40 cm.
  4. Vlechten volgens voorbeeld (zie onder)
  5. Zet de broden op licht ingevette bakplaten.
  6. Strijk de broodjes netjes met eistrijksel en decoreer ze evt..
  7. Laat ca. 50 minuten (30°C) rijzen.
  8. Bak ze goudbruin af.

Challe

Tegenwoordig is koosjer brood nog te verkrijgen bij enkele specialistische bakkers in Amsterdam en Antwerpen. Een ervan is Langerhuize, onder de naam Kragtwijk. Maar ook bij Mouwes (www.mouwes.nl) kunt u onder andere koosjer brood kopen.

Kosjere maaltijden

Similar Posts