Melkbrood maken: we delen de methode en recept - 24Kitchen

Melkbrood, Japan

Shokupan

Ingrediënten

Voordeeg/kookstuk

  • 30 gr. tarwebloem
  • 120 ml melk, halfvol

Deeg

  • 375 gr. tarwebloem
  • 25 gr. kristalsuiker
  • 8 gr. zout
  • 7 gr. instant gist
  • 180 ml handwarme melk
  • 1 ei, losgeklopt
  • 45 gr. roomboter, zacht

Topping

  • Klein beetje roomboter, gesmolten.
  1. Neem het steelpannetje en doe hier 30 gram tarwebloem en 120 ml melk in. Klopt het met behulp van een garde tot een egaal papje. Het mengsel is nu nog erg vloeibaar.
  2. Zet de pan op een laag tot middelhoog vuur en blijf 2,5 à 3 minuten goed roeren. Het kookstuk zal steeds dikker worden. Haal de steelpan van de warmtebron en doe het mengsel over in een kom. Leg een stukje huishoudfolie over het kookstuk zodat er zich aan de buitenkant tijdens het afkoelen geen vel kan vormen.
  3. Start pas met het maken van het deeg wanneer het kookstuk volledig is afgekoeld.
  4. Meng in een kom de tarwebloem, het zout, de suiker en de gist goed door elkaar.
  5. Maak een kuitje in het midden en schenk hier de lauwe melk, het losgeklopte ei en het kookstuk in. Let op: Boter nog niet toevoegen!
  6. Bevestig de kom aan de keukenmachine en zet het aan op de laagste stand en meng de ingrediënten in 2 minuten.
  7. Zet de machine uit en maak de randen van de kom goed schoon met een deegschraper.
  8. Zet de keukenmachine nu weer aan op een iets hogere stand en laat de keukenmachine circa 10 minuten kneden. Het deeg mag nog wat slap zijn, maar is wel elastisch en enigszins plakkerig.
  9. Dek de kom af en laat het deeg nu 15 minuten rusten.
  10. Voeg de zachte en in kleine blokjes gesneden roomboter aan het deeg toe. Zet de machine weer aan en kneed de boter op een lage stand door het deeg, tot het deeg glanzend en soepel is.
  11. Vet een mengkom in met wat olie en doe het deeg hierin. Sluit de kom af met een bijpassend deksel of met huishoudfolie.
  12. Laat het deeg 60 tot 90 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet in volume verdubbelen. Als je er met een vinger voorzichtig een deukje in maakt en dat veert niet terug, dan is het deeg voldoende gerezen.
  13. Vet een broodbakblik in met boter.
  14. Strooi een dun laagje bloem op je werkblad. Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en leg het op het werkblad.
  15. Verdeel het in 4 gelijke stukken.
  16. Vorm een langwerpig stukje deeg en rol het deeg voorzichtig op. Als het te erg plakt, doe dan een beetje bloem op je handen. Vorm nu ook de andere 3 stukken deeg en leg ze achter elkaar in de bakvorm.
  17. Bestrijk de bovenkant van het deeg in met een klein beetje gesmolten boter.
  18. Schuif het broodblik in een plastic zak, blaas deze als een ballon op en sluit de zak met een clip. Plaats evt. een bakje heet water naast het broodblik voor een hogere luchtvochtigheid en temperatuur.
  19. Laat het deeg 30 tot 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  20. Verwarm de oven voor op 180°C.
  21. Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna met de helft in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Als het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.
  22. Bak het brood in ca. 35 à 40 minuten af.

Haal het brood uit de vorm en laat het  op een rooster afkoelen.

Shokupan

Japans melkbrood is net zoiets als ons halfje melkwit, maar dan nog luchtiger en zachter. Het wordt gebruikt voor de duurste sandwich ter wereld, de Wagyu Katsu Sando. Daar worden twee boterhammetjes van dat superluchtige melkbrood gecombineerd met een gepaneerd stukje wagyu – voor het lieve sommetje van 180 dollar.

Bron: favorflav.com

Melkbrood maken: we delen de methode en recept - 24Kitchen

Similar Posts