Kaasbrood, Griekenland
Ingrediënten
- 500 gr. tarwebloem voor brood + extra om te bestuiven
- 20 gr. verse gist of 7 gram droge gist
- 10 gr. zout
- 20 gr. boter of plantaardige margarine, op kamertemperatuur
- 2 gr. gedroogde oregano
- 100 gr. feta
- 300 ml water
- 250 gr. extra kaas voor de vulling: Feta of Goudse belegen kaas
- Rijstemeel, om te bestuiven
Benodigdheden
- Bakplaat
- Platte, ovale braadslee of ovenschaal
- Staande mixer
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten (gist en zout niet bij elkaar), behalve de extra kaas voor de vulling en het rijstemeel, in de mengkom van de staande mixer
- Laat de mixer 3 minuten op de laagste stand draaien.
- Zet de mixer iets hoger en laat ongeveer 5-6 minuten op de hogere snelheid draaien totdat er een elastisch, soepel deeg ontstaat.
- Bol het deeg op en vorm deze op een licht met tarwebloem bestoven werkvlak tot een langwerpige lap en rol het op.
- Doe dit nogmaals en leg de bol met de mooie, gladde kant naar boven. Breng het deeg mooi op spanning door het deeg met één hand, met je handpalm, naar je toe te rollen.
- Dek het deeg af met een licht met tarwebloem bestoven keukendoek. Leg de doek er losjes overheen. Laat het deeg op een tochtvrije plaats ca. 30 minuten rijzen.
- Kneed de kaas voor de vulling door het deeg en laat 15 minuten rusten.
- Bol het deeg nogmaals op: trek het in de lengte uit en rol op. Leg het met de gladde kant naar boven en rol het met je handpalmen naar je toe tot er voldoende spanning op staat.
- Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met de keukendoek en laat 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Maak met je vingertoppen deukjes in het deeg en druk het in een platte, ovale vorm.
- Bestrooi heel licht met rijstemeel.
- Bak het kaasbrood in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.