Aachener Poschwecke, Duitsland
Ingredienten:
- 1000 gram meel
- 100 gram gist (33 gram instant gist)
- 500 ml handwarme melk of water
- 125 gram suiker
- 300 gram boter/plantaardige margarine
- 3 eigelen
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 theel. zout
- 250 gram rozijnen
- 250 gram geroosterde en gehakte noten
- 250 gram suikerklontjes
- Snufje zout
- Een beetje suiker
- 1 ei
Bereidingswijze:
- Meng de gist met de warme melk en 25 gram suiker, laat 15 minuten rusten.
- Meng daarna de bloem, boter, suiker, de eidooiers, vanillesuiker en zout door het mengsel.
- Kneed de rozijnen en noten erdoor met als laatste de suikerklontjes.
- Vorm het deeg tot een brood met de naad naar onderen.
- Leg het gevormde brooddeeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bestrijk met losgeklopt ei (gemengd met een snufje zout en een beetje suiker), laat plm. 30 minuten rijzen.
- Bak in plm.40-45 minuten op 180 graden Celsius.
Aachener Poschwecke
Oorspronkelijk was het zoete brood een geschenk van de bakker aan zijn vaste klanten. Helaas werden de ingrediënten steeds duurder en weigerden de bakkers dit brood nog te bakken. In 1760 moest het stadsbestuur de bakkers zelfs dwingen om de zoete broodjes te bakken. In 1846 ontstond de ´Poshweck´ revolutie: 113 meesterbakkers publiceerden in de krant hun beslissing om geen ‘Poshwecken’ meer te bakken, maar 800 broden te doneren aan de armen. Dit zorgde voor schermutselingen in de stad waarbij de politie de bakkers dwong om de broden te bakken. Enkele revolutionairen werden bij dit voorval gearresteerd en bestraft. Pas aan het einde van de 19de eeuw werd de eis van de bakkers gehoord.
