http://www.receptengalerie.nl/plaatjes/dec/image00024.jpg

Khobz el Dar, Algerije

Ingrediënten

  • 3 ½ kop semolina
  • 1 ¼ kop tarwebloem
  • 2 koppen water, op kamertemperatuur, plus extra
  • 125 cc zonnebloemolie
  • 7 gram droge gist
  • 1 ei, losgeklopt
  • 10 gr. suiker
  • 7 gr. zout
  • 2 eidooiers, losgeklopt
  • 2 à 3 el sesamzaad
Optioneel
  • 1 el  maanzaad

Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom de semolina, de bloem, de gist, de suiker en het zout.
  2. Maak een kuil(tje) in het midden en voeg er een losgeklopt ei, de olie  en 1 kop water aan toe.
  3. Voeg wanneer dat nodig is, meer water toe en blijf mengen tot je een samenhangend deeg hebt.
  4. Kneed het deeg grondig ca. 30 minuten tot het zacht, glad en elastisch is. Je zult af en toe water moeten toevoegen, doordat de semolina het absorbeert. Het geeft niet dat het deeg misschien plakkerig is, uiteindelijk komt het goed.
  5. Vet een groot, rond bakblik (doorsnede 30 cm, hoogte ongeveer 4 cm) in.
  6. Werk na 30 minuten het maanzaad door het deeg (optioneel) en vorm met natte handen een bol van het deeg.
  7. Doe het deeg in het ingevette bakblik en duw het zachtjes plat tot de hele bodem van het bakblik egaal bedekt is.
  8. Strooi wat semolina over het deeg en bedek het met een theedoek.
  9. Laat het deeg rijzen tot het volume verdubbeld is.
  10. Verwarm de oven voor op 180°C.
  11. Bestrijk het deeg met eigeel en strooi er het sesamzaad over.
  12. Prik 6 gaatjes in het brood, 1 in het midden en de overige 5 ongeveer 3 cm van de rand af.
  13. Plaats het bakblik op 2/3 hoogte in de oven en bak het brood in ca. 25 minuten af, of tot het een diepgouden kleur heeft en het hol klinkt als je erop klopt.

Laat het brood 5 minuten afkoelen voor je het uit de bakvorm haalt. Wikkel het brood in de theedoek en laat het verder op een rooster afkoelen.

Khobz el dar

Khobz el dar is een flink brood dat traditioneel in ieder Algerijns huishouden wordt gebakken.
Voeg als het deeg (te) plakkerig is geen semolina of bloem toe zoals je bij andere soorten brood zou doen; dat werkt in dit geval niet. Kneed het brood verder met behulp van een mixer met kneedhaken.

http://www.receptengalerie.nl/plaatjes/dec/image00024.jpg

Similar Posts