Smørrebrød, Denemarken
Roggebrood – voor 1 brood
Ingredienten
- 50 gr. havermout
- 150 gr. volkoren roggemeel
- 100 gr. gebroken lijnzaad*
- 2 el psylliumvezelpoeder (fiberhusk, verkrijgbaar in natuurwinkels of online, van bijvoorbeeld het merk ‘Finax’ of ‘Mattison’)
- 2 el gesmolten kokosolie
- 1 el appelstroop (van 100% appels)
- 2 el hennepzaad
- 2 el zonnebloempitten
- 250 ml water
- ½ à 1 tl Keltisch zeezout
- 1 tl bakingsoda
- ½ el appelciderazijn
Bereidingswijze
- Doe de havermout, de psylliumvezels, het zout, het roggemeel en het lijnzaad in een grote mengkom. Meng dit goed door elkaar.
- Voeg er de kokosolie en de appelstroop aan toe. Meng dit met een standmixer met deeghaken goed door elkaar.
- Giet tijdens het draaien van de keukenmachine geleidelijk het water erbij.
- Voeg er de hennepzaadjes en de zonnebloempitten aan toe.
- Als laatste voeg je er de bakingsoda en de appelciderazijn aan het deeg toe.
- Kneed het deeg goed kneden en maak van het deeg een bol.
- Verwarm de oven op 180°C.
- Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Leg hier het deeg op en maak er een gewenste vorm van. Snijd in de bovenkant van het brood, met een mes, een kruis.
- Zet het deeg 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Zet daarna de oven uit en laat het brood nog even nagaren in de oven, met de ovendeur op een kiertje.
*Het advies is om lijnzaad altijd ongebroken te kopen. Hele lijnzaad dus. Breek de zaadjes zelf, in kleine hoeveelheden. Dit gaat gemakkelijk in bijvoorbeeld een koffiemolentje of met een staafmixer. Gebroken lijnzaad wordt namelijk snel ranzig en gaat oxideren. Bewaar lijnzaad altijd op een droge, koele en donkere plek.