Pirozhki , Rusland
Gevulde deegwaren – 16 stuks, gevuld met kool, ei en ui
Ingrediënten
Deeg
- 500 gr. bloem
- 150 ml melk op kamertemperatuur
- 150 ml water op kamertemperatuur
- 7 gr. instant gist
- 1 mespunt zout
- 1 tl suiker
- 20 gr. gesmolten boter of margarine
- 1 ei
- 1 losgeklopte eidooier om de broodjes mee te bestrijken
Vulling
- ½ spitskool of een kleine witte kool, in kleine reepjes
- 1 grote witte ui, gesnipperd
- 3 hardgekookte eieren, in blokjes
- Peper/kerrie en zout naar smaak
Bereidingswijze
Deeg
- Doe de helft van de melk en de helft van het water in een kom met de suiker en de gist.
- Laat 10 minuten staan zodat de gist weer een beetje tot leven kan komen.
- Meng de bloem met het gistmengsel, het zout en het ei.
- Gebruik de overgebleven melk en het water om er een samenhangend, soepel deeg van te maken.
- Vet een kom in met een beetje olijfolie en doe daar de deegbol in.
- Zet het deeg afgedekt ca. 60 minuten op een warme plaats rijzen totdat het in volume verdubbeld is.
Vulling
- Verhit in een hapjespan (een pan met een hoge rand) een goede lepel boter/plantaardige margarine/olijfolie.
- Doe de reepjes kool in de pan en smoor de kool totdat er ongeveer de helft van het originele volume over is en het gaar is.
- Doe de kool in een aparte kom, verhit weer een beetje boter/plantaardige margarine/ olijfolie, en bak daarin de gesnipperde ui en de in blokjes gesneden paprika.
- Voeg de glazig gebakken ui en de paprika, de in blokjes gesneden eieren bij de gesmoorde kool.
- Breng het koolgerecht op smaak met peper/kerrie en zout en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Bestuif het werkblad met bloem en haal het deeg uit de kom.
- Rol het deeg uit tot het ongeveer ⅓ cm dikte.
- Gebruik een ronde uitsteekvorm van 8-10 cm en steek het deeg met de vorm uit.
- Leg het rondje voor je; in het midden doe je 1 eetlepel vulling.
- Vouw het deeg dubbel (over de vulling) en druk de randen goed dicht.
- Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Maak zo de rest van de pirozhki. Bestrijk de pirozhki met het losgeklopte eidooier.
- Laat de pirozhki ca. 30 minuten rijzen.
- Bak de pirozhki in de oven, op 200°C in ca. 20 minuten, of totdat de broodjes goudbruin zijn.
Pirozhki
Pirozhki worden gebakken of gefrituurd. Ze zijn er in zoete of hartige varianten. Veel voorkomende hartige vullingen zijn gemalen vlees, aardappelpuree, champignons, gekookt ei met lente-uitjes of kool. Typische zoete vullingen zijn fruit (appel, kers, abrikoos, citroen), jamkk of kwark.
Gebakken pirozhki kunnen worden geglazuurd met ei om een gouden kleur te produceren. Ook kunnen ze worden versierd met stroken deeg.
Pirozhki zijn meestal handgroot. Een kleinere versie kan bij soepen worden geserveerd.
Bron: Wikipedia.nl